Educació

badalona

L'institut Badalona 9, a la zona sud, tanca portes el 30 de juny

pacte La Generalitat i l'Ajuntament de Badalona acorden la clausura del centre de secundària, situat al barri del Remei repartiment Els 120 alumnes que hi ha hagut aquest últim curs seran reallotjats en altres instituts

L'institut Badalona 9 (B-9), situat al barri del Remei, deixarà de prestar els seus serveis el 30 de juny. El Departament d'Ensenyament ha confirmat el tancament d'aquest centre públic de secundària, que aquest últim curs ha tingut matriculats 120 alumnes i ha disposat d'un equip de 16 professionals. El tancament, que té el vistiplau del govern anterior de l'Ajuntament de Badalona (el PSC, CiU i ERC), es produeix perquè, segons fonts de la Generalitat, “en els darrers anys havia baixat molt la matriculació en aquest centre”. Durant el curs 2010/2011, el B-9 oferia els quatre cursos d'ESO, més dues aules formatives, una d'infermeria i una altra d'informàtica. El curs 2011/2012, l'alumnat es redistribuirà entre diversos centres públics de secundària de la ciutat. Els dos cicles formatius els assumirà el Barres i Ones, a Llefià.

El director del Badalona 9, Ramon Grau, va explicar ahir que, malgrat que “sempre sap greu veure com es tanca un centre on has treballat”, el procés de clausura de l'activitat educativa “no ha estat traumàtic”. En paral·lel, va recordar que el B-9 havia arribat a ser pioner i a apostar per un model pedagògic avançat (l'any 2006 ja es treballava amb un portàtil per a cada alumne), però va lamentar una “falta d'aposta” de les administracions. En els darrers anys, el Badalona 9 acollia alumnes amb problemes d'aprenentatge per un motiu de desmotivació o amb un ritme de maduració més lent. “Hem donat sortida a molts joves que sense aquest centre no n'haurien trobat”, va assegurar ahir Ramon Grau, que el curs que ve es traslladarà a treballar en un institut de Barcelona.

El B-9 va obrir les portes al final de la dècada dels vuitanta per acollir de manera provisional els alumnes que esperaven la construcció de l'institut Barres i Ones, al barri de Llefià. D'aleshores ençà sempre ha tingut una finalitat formativa. El futur de l'equipament, però, és tota una incògnita. El gerent del Consorci Badalona Sud, Miquel Dosta, ha avançat la voluntat de reclamar a la Generalitat l'ús d'aquest espai. “Ens ajudaria a dinamitzar l'entorn”, subratlla Dosta, i afegeix que seria un bon lloc per situar-hi els serveis adreçats als infants i joves, com ara el centre obert o el projecte Barris en Solfa.

D'altra banda, el president de l'associació de veïns de Sant Roc, Diego Justicia, va lamentar ahir el tancament de l'institut. Justicia proposa que l'espai que ara quedarà buit es transformi a mitjà termini en un hotel d'entitats.

El SES Badalona, el pròxim a tancar

El tancament del Badalona 9 és un dels pactes assolits entre el govern anterior de la Generalitat i el govern anterior de l'Ajuntament de Badalona. L'exregidor d'Ensenyament del consistori badaloní Josep Duran (PSC) va recordar ahir que l'acord inclou també el tancament, a curt termini, del SES Badalona, un altre centre adreçat a menors amb dificultats d'aprenentatge, que està situat al barri de la Salut. Duran defensa que tots dos processos de tancament “s'han impulsat partint de l'acord absolut amb la comunitat educativa dels dos centres i per tant no han estat problemàtics”. Segons Josep Duran, “els projectes educatius de tots dos centres públics eren i són excepcionals, però no s'han deixat mai de perdre alumnes; per això era recomanable integrar els que resten en altres instituts de la ciutat”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.