Girona farà recollir excrements de gos als que no paguin les multes per haver incomplert l'ordenança d'animals
En el primer any s'han obert 23 expedients sancionadors a propietaris
El regidor de Medi Ambient a Girona, Enric Pardo, considera que la possibilitat de substituir la multa econòmica per treballs a la comunitat «traurà pressió a persones amb problemes econòmics i, a més, és una mesura amb efecte educatiu, no només per a la persona sancionada sinó també per a les que veuen que, si no es comporten adequadament, poden acabar també recollint excrements».
Pardo detalla que encara falten alguns detalls per tancar i poder posar en pràctica la mesura que estalviaria el pagament econòmic de les multes, com seria determinar quina és l'equivalència de cada import econòmic en hores de treballs socials. Aquesta mesura també necessitarà un informe econòmic de l'assistent social que demostri que el ciutadà no té mitjans per fer front al pagament de la multa. Des que fa gairebé un any es va aprovar la nova ordenança, que estipulava més motius de sanció i elevava les quantitats en alguns casos, la Policia Municipal ha tramitat 23 expedients sancionadors, més de la meitat a propietaris de gossos perillosos, les quals són més altes, ja que superen amb facilitat els 2.000 euros.
En el balanç d'aquest primer exercici, Pardo fa una valoració positiva de com han acollit els ciutadans les noves normes, i destaca que s'hagi augmentat un 7% el cens de gossos a la ciutat de Girona. La rebaixa de la taxa de tinença d'animals de 41 a 32 euros ha ajudat a l'increment dels animals domèstics censats i ha permès que ara n'hi hagi 2.477 d'inscrits. De fet, la creació de la taxa també va permetre actualitzar les dades dels animals que havien mort, els propietaris dels quals no volien pagar la taxa o pel que fa a canvis de domicili dels amos dels gossos.
30 colònies de gats
L'Ajuntament de Girona té controlades trenta colònies de gats a la ciutat. Això fa suposar que en aquestes colònies hi ha entre 260 i 330 gats, tot i que n'hi ha dues de tancades i una dotzena que es controlen amb un alimentador col·laborador. Així, durant l'any passat, el consistori va acabar sacrificant 13 gats, en tots els casos perquè es tractava d'animals malalts. Pardo reconeix: «Ens interessa que hi hagi colònies de gats perquè s'encarreguen de menjar-se els rosegadors, però sempre hi ha d'haver un control.» En els últims tres anys s'han esterilitzat 122 gats, que s'han retornat amb posterioritat a les seves respectives colònies. Per primer cop, el 2009 hi va haver nou gats que es van acabar donant en adopció i van deixar el carrer per anar a viure a l'habitatge del nou propietari.