França comença a buidar el camp de “la jungla” de Calais
Prop de 8.000 refugiats seran traslladats a centres d'acollida per demolir el campament aquesta setmana
Només els menors sols i amb família al Regne Unit podran creuar el canal de la Mànega
Entre l'alleujament, pel fet de sortir del fang i la misèria de “la jungla”, i la decepció, de veure com s'esvaeixen les seves esperances de creuar el canal de la Mànega, centenars de demandants d'asil van començar ahir a abandonar el campament de Calais. Amb una seixantena d'autocars, escortats per la policia (no perquè siguin perillosos, sinó més aviat per protegir-los d'atacs xenòfobs), les autoritats franceses els van anar repartint pels 451 centres d'acollida preparats arreu del territori. Per avui i demà han previst una vuitantena d'autobusos més, per acabar de buidar aquest forat negre, símbol de la crisi migratòria europea, on encara malviuen entre 6.000 i 8.000 refugiats, i acabar-lo de demolir.
“A la Borgonya o a la Bretanya?” “Prefereix ser acollit a Aquitània o a Roine-Alps?” Després de separar-los en tres files en un hangar a la sortida del campament (menors no acompanyats, adults i famílies, tot i que a “la jungla” pràcticament no n'hi ha), als immigrants se'ls fa triar entre dues possibles destinacions, dues regions amb centres d'acollida. La majoria, però, no saben què respondre, no coneixen cap ciutat francesa i només volen anar a Londres.
Els únics que podran creuar l'estret de Calais, però, són els menors d'edat sols que ja tinguin família vivint a la Gran Bretanya. La setmana passada, hi van poder viatjar 194 menors, però a “la jungla” encara en queden 1.300, una cinquantena de menys de 13 anys.
Set de cada deu adults, aproximadament, rebran asil a França i la resta seran deportats. Entre els immigrants de Calais hi ha sobretot sudanesos (43%), afganesos (33%), eritreus (9%), pakistanesos (7%), etíops (3,5%), iraquians (1%) i sirians (1%).
El govern francès parla d'“evacuació humanitària”, evita el terme desmantellament, per evitar que els demandants d'asil passin un altre hivern a “la jungla”. Hollande va prometre, en les eleccions presidencials del 2012, que tancaria aquest infern, però gairebé cinc anys després, en plena precampanya electoral i amb més de 700 periodistes d'arreu del món retransmetent en directe, el ministre de l'Interior, Bernard Cazeneuve, vol evitar qualsevol excés: “Farem tot el que puguem perquè aquesta operació estigui a l'altura del nostre país, del seu compromís amb el dret d'asil i de la necessària fraternitat en què es basen les relacions entre els éssers humans d'aquesta societat que ha aportat molt a l'humanisme.”
De moment, els immigrants que marxen ho fan voluntàriament, però no es descarta l'ús de la força contra els que es neguin a sortir. Les excavadores començaran a enderrocar les barraques i carpes avui mateix. Uns1.250 policies i gendarmes vigilen aquesta operació d'alt risc, després dels enfrontaments amb manifestants dels últims dies. Ahir, uns desconeguts van incendiar un dels centres que acolliran aquests asilats a Loubeyrat, a l'Alvèrnia.