Economia

Tanca la tèxtil Carlomagno d'Igualada després de 71 anys

L'empresa ha presentat un expedient per fer fora tota la plantilla

Especialitzada en la confecció de mitjons, arrossega un deute de tres milions d'euros

El tancament mostra les dificultats d'un sector històric

L'empresa tèxtil Carlomagno SA, amb seu a Igualada, ha començat recentment el procediment per escriure el punt final a la seva activitat i ha presentat un expedient de tancament al Departament de Treball de la Generalitat. Això comportarà l'acomiadament dels 26 treballadors que encara hi ha a l'empresa i que, segons han denunciat ells mateixos, fa dos mesos que no cobren la nòmina.

La societat ha presentat ja un preconcurs de creditors a partir d'un deute declarat de vora tres milions d'euros. Empresa i treballadors es van reunir dijous i el personal està preocupat pel període d'incertesa que s'obre ara. El Col·lectiu Ronda, la cooperativa d'advocats que representa la plantilla en la negociació, no entra encara a valorar la situació per cautela, ja que auguren un procés “una mica difícil”. Sí expliquen que, si no hi ha canvis de darrera hora, els representants de Carlomagno i els dels treballadors es reuniran dilluns per intentar avançar en la negociació.

El darrer ERO, el 2015

Els treballadors afirmen que el tancament es veia venir. Fa un any i mig l'empresa va executar un expedient de regulació d'ocupació (ERO). En principi l'objectiu era acomiadar 16 dels 36 treballadors que restaven a l'empresa. Finalment els acomiadaments van ser una desena el maig de 2015.

Aleshores es va al·legar una disminució en la xifra de negoci i les dificultats per accedir al crèdit com a raons per justificar l'ERO, tot i que només dos mesos abans l'empresa havia començat la seva expansió a Mèxic. L'empresa va confirmar també que volia traslladar la totalitat de la producció a països com la Xina pels elevats costos que significava continuar produint a Catalunya. Després de l'ERO, l'empresa va anunciar que faria servir només proveïdors de la Unió Europea.

Durant la negociació per l'ERO, els treballadors van denunciar l'actitud de l'empresa, que volia indemnitzar els acomiadats “amb el mínim import previst per la legislació vigent”. Un precedent que preocupa ara, especialment amb vista a aquesta nova negociació.

Carlomagno SA és una empresa de caràcter familiar fundada el 1945 per Pedro Pujol que es dedica a la fabricació i distribució de mitjons. La seva seu és al carrer Santa Paula, en un edifici de 9.000 metres quadrats on hi ha la producció, el control de qualitat, el magatzem i la logística de l'empresa.

El tancament d'aquesta empresa, una de les referents del sector tèxtil a la ciutat durant dècades, representa un cop dur per al sector tèxtil a Igualada, que ha perdut centenars d'empreses i milers de llocs de treball en les darreres dècades.

LES XIFRES

3
milions d'euros
és el deute que acumula l'empresa per la baixada del negoci i les dificultats d'accés a crèdit.
26
treballadors
es veuran afectats pel tancament de l'empresa igualadina. Fa dos mesos que no cobren.

Una difícil recuperació

El 2015 hi havia a l'Anoia 145 empreses de gènere de punt, que donaven feina a 2.700 persones i que representaven una facturació de 320 milions d'euros anuals. El tèxtil representa el 27% del PIB industrial de la comarca i el 35% de l'ocupació.

La liberalització del mercat l'any 2005, amb l'eliminació d'aranzels per a les mercaderies provinents d'Àsia, va accentuar una sagnia que venia d'anys abans. Durant els primers anys del segle XXI van tancar a Igualada un centenar d'empreses del sector i l'ocupació es va reduir de 5.000 persones a menys de la meitat.

Carlomagno s'afegeix a una llarga llista d'empreses que o bé han tancat les seves portes o bé han deixat de produir a Igualada. Els darrers mesos ha abandonat la ciutat la multinacional Vanity Fair, que hi mantenia un magatzem.

L'Ajuntament d'Igualada fa anys que mira de revitalitzar un sector que vol aprofitar la relocalització d'algunes produccions, les que es fan en menors quantitats i amb menor marge de temps pel lliurament. Per captar aquestes comandes, el 2014 va néixer la fira BSTIM, on empreses de la ciutat ofereixen la seva capacitat productiva a marques i distribuïdors.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.