«Millor esquàters que turistes»
Una ordre judicial fa fora l'espai social Magdalenes de l'immoble del Gòtic ocupat des del 2006 i on Catalònia Hotels projectava fer-hi un hotel. El districte es troba en procés de revisar la llicència d'activitat que li van atorgar el 2004
Carregat d'establiments de serveis, de moda i restaurants, el carrer de les Magdalenes és al cor del barri Gòtic, encarat cap a la Via Laietana. Al seu darrere, hi ha el singular carrer d'Amargós, probablement el carrer de Barcelona amb més plaques per metre quadrat (cinc). L'edifici que des del 2006 està ocupat per l'espai social Magdalenes dóna a tots dos carrers. Una ordre judicial ha notificat el desallotjament als joves, i es podria produir qualsevol dia d'aquests. Aquest immoble és objecte d'una batalla de final incert: és propietat de la cadena Catalònia Hotels, que el va comprar fa anys, quan encara hi havia veïns, i té llicència per fer-hi un hotel des del 2005. A més dels esquàters, encara hi queda un veí vivint-hi, i l'espai social reclama al districte que revoqui la llicència donada en el seu moment –obviant, denuncien, que encara hi havia veïns– perquè va incórrer en algunes irregularitats: acusa a la cadena hotelera d'haver fet assetjament immobiliari als veïns que encara hi vivien (l'immoble té quatre plantes i una dotzena d'habitatges) a més d'haver fet la temptativa d'iniciar unes obres que després el districte va fer aturar.
El detall que ha fet posar en alerta els membres del casal social ha estat la sentència judicial ferma perquè siguin desallotjats. «Ara la propietat pot demanar el desallotjament de la finca en qualsevol moment», adverteix Anna, membre de l'espai social. Per això han fet públic un manifest on alerten que la desaparició de Magdalenes implicaria «la pèrdua d'un espai d'innovació política i dinamització sociocomunitària imprescindible» en un districte amenaçat per l'especulació, la pressió turística i la transformació en un barri de classe mitjana i alta. El manifest, que signen diverses associacions de veïns del barri Gòtic, la Barceloneta i del nucli antic (Associació de Veïns Casc Antic), entre d'altres, reclama la retirada de la llicència. Això palesa el suport veïnal al projecte d'aquest espai ocupat. Una membre de l'associació de veïns del Gòtic fa una afirmació rotunda: «millor tenir-hi esquàters que no pas turistes, n'estem farts d'hotels i pisos turístics, els que viuen a Magdalenes són veïns benvinguts».
Segons membres de l'espai social, a l'immoble hi viuen permanentment una vintena de persones, i cinc col·lectius socials hi tenen la seva base d'operacions: aquí sorgeixen moviments per a l'habitatge digne (com V de Vivienda) i la plataforma d'afectats per les hipoteques, s'hi fan conferències i debats sobre la participació ciutadana, la seguretat, l'ús de l'espai públic, i activitats per a la cultura lliure. Cada dijous fan portes obertes amb activitats fixes i un servei de bar. «Això no és un centre cívic, és un centre social autogestionat», aclareix una membre de l'espai social.
Veïns i comerciants del voltant de l'espai social Magdalenes confirmen que els esquàters no han provocat molèsties. «No donen problemes i a mi ja m'estan bé», comenta Jordi Camps, que porta la tercera generació al capdavant d'un taller d'impressió del carrer d'Amargós: «com el carrer d'Amargós en el món no n'hi han dos, net, polit i curiós», diu una de les plaques, complementades, amb alguns cartells posats pels veïns que demanen als passavolants que col·laborin a mantenir-lo net. A la banda del carrer Magdalena, fins i tot hi ha alguna botiguera que ni sabia que hi hagués cap casal social. Senyal que la convivència és plàcida.
Hotels a debat
La polèmica al voltant de l'hotel que projecta Catalònia Hotels al carrer de Magdalenes arriba en ple debat sobre la concentració d'hotels a Ciutat Vella. Al mes de març el districte va suspendre la concessió d'atorgar més llicències per l'obertura d'hotels. Això, almenys, fins que quedi definit el nou pla d'usos de locals de pública concurrència, que s'aprovarà a final de desembre Per al cas d'aquest projecte d'hotel, el districte ha encarregat un informe jurídic per prendre una decisió sobre aquesta llicència d'activitat de Catalònia Hotels, sobre si es revoca o si finalment prospera. Dels 21 hotels que Catalònia Hotels té a Barcelona, sis es troben a Ciutat Vella. A part d'això, la regidora del districte, Itziar González, va expressar el seu compromís perquè l'espai social pugui continuar la seva activitat en un altre punt «del territori».