cultura

Masclisme en extinció

Carol López avala l'adaptació a musical d'‘Homes', un dels títols de les actrius de T de Teatre més vistos, en què es fa una divertida radiografia masculina

Carol López argumenta, irònicament, que “l'home del segle XXI és una dona”

“El mascle ibèric és un animal en perill d'extinció”, adverteix, d'arrencada, la directora Carol López. El 6 de març (les prèvies comencen dimarts) s'estrena la versió d'Homes de T de Teatre (que va consolidar la companyia únicament formada per noies) en clau de musical, gràcies a les partitures de Marc Parrot, al Teatre Condal del Paral·lel de Barcelona. Carol López, amb el suport de Sergi Belbel, ha actualitzat la peça original (en què es mostraven les diferents èpoques vitals dels homes, sempre interpretades per les actrius) al segle XXI. Sense abandonar la comèdia ni pretendre signar cap tesi, constaten que el masclisme més rònec s'està acabant: “Avui existeix gent com Donald Trump però el critiquen els mateixos homes.”

Efectivament, tant Belbel com López confirmen que, en 22 anys, la societat ha canviat notablement. I bona part dels textos d'aquell muntatge han quedat desfasats. L'excepció és el text de Belbel en què el personatge Ramon es veu acorralat a la pregunta insistent de “Tu, m'estimes?” Ara juguen a fer realitat la sentència “ser home, avui, no està de moda”. I, per això, estira la tesi la directora “l'home del segle XXI és una dona”. Sense desitjar l'extermini de cap espècie, en aquesta reflexió còmica s'insinua que aquell mascle ibèric està evolucionant. Ella ho comprova quan veu que molts pares porten avui els fills a l'escola (abans ho feien només les mares, assegura) o que, si ella ha de muntar un espectacle a Mèxic, el pare és capaç de cuidar el seu fill, “sense necessitat de logística d'avis”. Aquesta és una evolució demostrada d'una sola generació: “Quan el meu pare arribava a casa, jo li havia de portar les sabatilles”, conclou.“Si abans una dona, als 50 anys, quedava sense marit ni fills per cuidar, quedava desemparada. Avui no passa res si una dona viu sola a la maduresa. O si decideix pujar un fill ella sola; està molt acceptat per la majoria de la societat”, celebra la directora.

Homes manté el to de comèdia a partir d'un collage de situacions en què les actrius interpreten homes (amb corbata, sabates de taló i jaquetes en tall de dona) i també de dones que parlen dels homes. La clau d'aquests Homes (que insisteix a afrontar al públic el seu discurs i a construir escenes que estripen la quotidianitat) és trobar els diferentspunts de vista sobre la relació entre els homes i les dones. No hi ha referències al cinema (un recurs habitual en la directora) tot i que sí que “es fa una referència a un programa molt de moda que il·lustra molt bé aquesta relació” entre els diferents sexes. Alba Florejachs, Mireia Portas i Agnès Busquets, intèrprets del programa de TV3 Polònia, juntament amb Anna Barrachina, vinculada històricament a La Cubana, i Glòria Sirvent substitueixen les actrius de T de Teatre, que estan molt contentes de l'adaptació, segons comenta la directora. L'aportació de Parrot és donar-li un aire de cabaret amb unes cançons que esquitxen la comèdia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.