Quatre ciutats catalanes aspiren a tenir el museu del còmic i la il·lustració

La Generalitat, impulsora de l'equipament, decidirà abans de final d'any entre Badalona, l'Hospitalet, Sant Feliu i Sitges

La direcció general del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya no vol tardar gaire a prendre la decisió al respecte. S'ha dotat d'un consell assessor i sembla que serà qüestió de dies que es farà públic el nom de la ciutat que albergarà el futur museu nacional del còmic i la il·lustració que el govern té intenció d'impulsar. Fonts properes al comitè assessor del projecte han assegurat a aquest diari que la guanyadora serà una d'aquestes quatre ciutats: Badalona, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat o Sitges.

En aquests moments, Badalona sembla que és la més ben situada. El consistori d'aquesta ciutat no ha volgut fer cap declaració al respecte, més enllà de confirmar que s'ha ofert al govern l'edifici de la CACI, situat al front marítim i pendent d'una rehabilitació integral. Aquesta vella fàbrica estava compromesa amb la Universitat de Barcelona (UB), però les dificultats econòmiques per tirar endavant el conveni n'han motivat el canvi d'orientació. L'acord entre les dues parts no s'ha trencat oficialment, tot i que ja fa molts mesos que les obres per transformar aquest espai en una residència d'estudiants haurien d'haver començat. La UB no ha fet cap declaració sobre la qüestió.

Fonts properes al comitè assessor del museu nacional del còmic i la il·lustració han explicat que Badalona té diversos factors que poden fer decantar la balança, com ara una possible voluntat de l'administració local de contribuir econòmicament en el projecte, la ubicació de l'edifici a tocar del mar i les bones comunicacions (és a prop del tren i del tramvia).

Malgrat això, la decisió no s'ha pres i els altres tres municipis pugnen fort. L'Hospitalet, que podria estar situat en el segon lloc en el llistat de preferències dels impulsors del museu, juga la carta d'albergar la fira del còmic i d'oferir un emplaçament molt cèntric i ben comunicat per tren i en metro. Es tracta de la fàbrica Germans Albert, que data del 1926 i va dedicar l'activitat al sector tèxtil. Es troba al carrer Rodés, molt a prop de les parades de metro de Just Oliveras i avinguda Carrilet, com també de dues estacions de Ferrocarrils de la Generalitat i de Renfe. La nau, tanmateix, s'ha de rehabilitar i, segons fonts municipals, encara s'està molt lluny d'arribar a cap acord amb la Generalitat pel que faria a una possible instal·lació del museu del còmic en aquestes instal·lacions.

Sant Feliu de Llobregat és la tercera opció que hi ha sobre la taula. L'Ajuntament d'aquesta ciutat, per la seva banda, es mostra molt interessat en la possibilitat que el futur museu es pugui instal·lar al municipi, i ofereix com a ubicació una de les naus del complex modernista de Can Bertrand. Es tracta de l'anomenada nau de Cal Corrons, construïda a final del segle XIX i en la qual es fabricava pana, vellut i jocs de taula. És un edifici amb tres plantes diàfanes de 1.204 metres quadrats cadascuna i s'ha rehabilitat completament. En la reforma s'ha mantingut l'estructura i els forjats i s'ha fet tota la façana nova, de vidre, amb l'objectiu d'aportar lluminositat a l'espai. La voluntat de l'Ajuntament és destinar aquesta nau a usos culturals, i defensa la seva idoneïtat, a banda de les característiques de l'espai, per les seves comunicacions. S'hi accedeix fàcilment des de l'AP-7, la B-23 i l'A-2, i a uns 500 metres té les estacions de Renfe i del tramvia. En un futur estan previstes parades properes del metro i de tramvia, un cop es perllonguin els traçats del Trambaix i l'L3 de metro.

Sitges també el vol

Finalment, Sitges és la quarta aspirant a acollir el futur museu nacional del còmic i la il·lustració. El seu consistori ha proposat a la Generalitat ubicar-lo al centre de disseny, un ampli edifici multifuncional amb oficines i un auditori, entre altres espais, i antiga seu dels dissenyadors d'Audi i Seat al municipi; aquest, no obstant això, és només un dels edificis que podria encabir el museu. L'alcalde, Jordi Baijet (PSC), assegura que l'Ajuntament ha proposat «altres indrets», alguns dels quals, però, s'haurien de «desallotjar» per acollir la proposta cultural.

«Sitges ofereix una tradició del món del còmic», assegura l'alcalde, que es refereix al bon nombre de dibuixants i il·lustradors que resideixen al municipi, entre els quals Fernando Krahn, Horacio Elena, Ciruelo Cabral o Horacio Altuna. El museu seria «un reconeixement» a aquests artistes, segons l'alcalde, que parla també del «gran atractiu» que suposaria per al municipi poder tenir un projecte com aquest. Un «entorn de cultura», la gran afluència de turistes i un «projecte de futur de l'art i de la cultura» que enllaça amb l'economia creativa per la qual vol apostar el municipi són altres dels arguments del municipi per atraure el museu. «Tant de bo tinguem sort», diu l'alcalde.

Els promotors del projecte podrien tenir preferència pet triar una ciutat que estigui a prop de Barcelona, dins l'àmbit metropolità.

(Informació elaborada per Míriam Delamo, Rosa Maria Bravo, Marta Membrives i Sara Muñoz)

el contrapunt

Ens convé

Jaume VIDAL

Sigui quina sigui la ciutat candidata que finalment esdevingui la seu del futur museu nacional del còmic i la il·lustració (denominació encara provisional) serà benvinguda. En primer lloc, per la gran quantitat d'aficionats i creadors que té el format de la historieta a Catalunya i pel conjunt de ciutadans catalans que sempre s'ha mostrat sensibles a la creació gràfica. Tenim una rica tradició en aquest camp, com ara la tradició de la premsa satírica del primer terç del segle XX (l'herència de la qual es troba en tots els diaris generalistes i en el setmanari El Jueves, de distribució estatal, però produït a Barcelona). Catalunya també va ser el motor de l'escola Bruguera, que ara s'està reivindicant a bastament. I des d'aquí es va promoure la renovació del còmic modern, amb Toutain Editor, Norma i La Cúpula, que va aglutinar el riquíssim còmic undergraund català.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.