L'art de Llucià Navarro a l'Espluga
L'Ajuntament de l'Espluga de Francolí s'ha proposat catalogar i preservar l'obra pictòrica de Llucià Navarro amb la declaració de bé cultural d'interès local (BCIL). També vol crear una ruta de l'art mural de l'artista present en diversos edificis espluguins impulsats per Lluís Carulla
L'obra de l'artista Llucià Navarro llueix en cinc edificis impulsats al municipi pel mecenes Lluís Carulla; el Casal i Hostal del Senglar, la Residència Jaume I, l'església Nova i l'església Vella, el Casalet infantil i el Museu de la Vida Rural.
Donada l'abundant presència de l'art mural de l'artista barceloní al municipi, l'Ajuntament de l'Espluga s'ha proposat preservar aquest patrimoni artístic i demanar al Consell Comarcal de la Conca la declaració de bé cultural d'interès local (BCIL), així com al Departament de Cultura de la Generalitat, la inscripció al catàleg del Patrimoni Cultural Català. El primer pas serà col·laborar amb el centre d'estudis locals per a la catalogació de les obres de l'artista. En darrera instància, l'Ajuntament preveu difondre aquest patrimoni amb la creació d'una ruta cultural que vol ser un itinerari pels indrets a la vila on és present l'art de Llucià Navarro.
A les parets interiors del teatre i la façana del Casal exhibeixen escenes de la cultura catalana i espluguina. Els menjadors de l'Hostal del Senglar mostren a la recepció i a l'interior dels menjadors típics escenes de l'agricultura, la vida del rei caçador Jaume I. Són pintures murals de grans dimensions i esgrafiats que també es poden trobar als interiors de la Residència Jaume I i/o contemplar a la façana del Museu de la Vida Rural (edifici antic), i que mostren escenes de les tasques del camp i la processó de Corpus. En els murals de l'interior de edifici, es poden veure escenes de la història rural de la Conca i de la farmàcia dels Carulla. El nou altar de l'Església Nova de Sant Miquel presenta escenes bíbliques i el Casalet, escenes del repertori fantàstic català.
Artista polifacètic
El pintor Llucià Navarro (Barcelona, 1924 - Premià de Mar, 2007) va esdevenir un artista polifacètic cultivant art mural, la seva vessant artística més important, i diferents arts aplicades com la marqueteria i els vitralls.
En la seva faceta com a dibuixant, la seva obra artística és present en nombrosos llibres; en les novel·les i contes dels escriptors Josep Vallverdú i Joaquim Carbó, i en il·lustracions a la revista Cavall fort, en què Navarro va ser un dels seus fundadors. Amb nou obres de tipologia religiosa i civil a Barcelona i pintura mural en diverses poblacions catalanes, l'Espluga és el municipi que aplega un major nombre d'art mural de l'artista.
Altres poblacions catalanes on es troben les seves obres són Valls –la seva mare era vallenca, el seu pare parisenc–, Cambrils, Riudoms, Lleida, Tàrrega i Mataró, entre d'altres. També va treballar a Madrid, Miami i Puerto Rico.
Llucià Navarro va ser membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi, i en destaca entre els diversos reconeixements honorífics, el Premi Jaume I d'Actuació Cívica catalana.