Els treballadors del Grup Valira temen que si l'empresa es ven, es deslocalitzi

La plantilla estudia fer vaga un cop a la setmana si la companyia, situada a Reus, no dóna solucions

El Grup Valira podria voler vendre's les accions i això genera malestar entre els treballadors perquè no saben què serà del seu futur laboral. Des del mes d'octubre passat, tres de les quatre empreses que té a Reus i el Baix Camp –Comercial Valira (matriu), Arhosa (fàbrica), Iamsa (acabats i logística)– tenen en execució un ERO temporal de 14 mesos que es fa per torns d'una setmana com a mínim i en funció de l'estoc, la producció i els clients. Però els empleats d'aquestes tres empreses juntament amb una quarta, Premersa (taller de mecanitzat), reben la nòmina amb dos mesos de retard, és a dir, un total de 180 treballadors no cobren el dia que pertoca.

Tot i que El Punt no ha pogut contactar amb el director general del Grup Valira perquè sembla que està de vacances, el delegat de Premersa, Martín Rodríguez, va assegurar que l'empresa ja ha fet el pas previ a la suspensió de pagaments, però desconeixia si ja s'havia presentat un concurs de creditors.

El nou any no porta sort als treballadors d'aquesta empresa, i el president del comitè, Josep Maria Sugranyes, va expressar que el que els treballadors volen és saber «la continuïtat d'aquesta empresa» després que de totes totes s'hagi frustrat una mediació amb el Grup Valira: «El que volem és que ens facin cas i que ens proposin un pla de viabilitat», que, d'altra banda, segons el representant de Premersa, Martín Rodríguez, el que s'hauria elaborat, eliminaria 40 llocs de treball. Per això no s'estava de reivindicar: «Nosaltres volem treballar», però a banda, insistia que els treballadors necessiten saber «què passarà amb els llocs de treball», resposta que d'altra banda no els arriba: «No els ha semblat convenient de donar-nos una explicació i no ens volen escoltar», es lamentava. La gran incògnita és, doncs, quina és l'aposta de futur del Grup Valira i els treballadors esperen pode negociar tot i que temen el que pot passar si l'empresa l'acaba comprant un altre grup que no vulgui mantenir la plantilla o que es vulgui deslocalitzar.

Més mobilitzacions

Pancartes amb el lema «Volem respostes creïbles» o «Que parli qui té la paella pel mànec» podrien esdevenir habituals si l'empresa no opta pel diàleg. Així van amenaçar ahir els treballadors, que ja van advertir que el proper dimecres, dia 13 de gener, han organitzat una manifestació a la plaça del Mercadal de Reus, davant de l'ajuntament, també per demanar una entrevista amb l'alcalde, Lluís Miquel Pérez. A banda, es podria fer una vaga un cop a la setmana de 24 hores si no se soluciona la problemàtica i «com a últim recurs» els treballadors podrien recórrer a mesures més extremes, com ara tancar-se a les fàbriques.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.