Celrà aprova el pla especial del patrimoni

L'Ajuntament protegeix fins a 163 elements

En l'últim ple de l'Ajuntament de Celrà es va aprovar inicialment el pla especial de protecció del patrimoni, que arrenca d'un estudi encarregat l'any 2007 sobre la valoració del patrimoni en els diferents àmbits. El document aprovat ara estableix les bases sobre els diferents graus de protecció del patrimoni, en el que són jaciments arqueològics, zones d'expectativa arqueològica, arquitectura i elements naturals. El catàleg recull fins a 163 elements de protecció, tant públics com privats. El pla es complementa amb el pla especial del nucli antic, tramitat el 2007.

La catalogació dels elements privats els converteix també en elements d'interès públic, i obliga a conservar-los. L'alcalde, Francesc Camps, remarca que això té un avantatge, i és que les taxes són inferiors per compensar la seva conservació.

El pla protegeix elements característics del municipi, com ara el castell de Mabarrera, el castell de Celrà, la sèquia Vinyals o l'antic camp d'aviació, les imatges dels quals obren aquesta plana.

El castell de Mabarrera.

S'hi han fet excavacions arqueològiques que permeten situar la marxa dels últims ocupants entre finals del segle XV i principi del XVI, l'ocupació més antiga que s'ha documentat. La primera referència data de l'any 922, quan Carles el Simple va confirmar i emparar tot allò que el bisbe Hilmerand va atorgar a l'església de Girona a Celrà i Palagret.

Castell de Celrà.

El seu origen se situa als voltants del segle X i la propietat era de la seu de Girona. És l'únic castell que encara és habitat i es conserva en bon estat. És una fortificació de planta quadrada amb un pati central on se situa la torre circular.

La sèquia Vinyals.

Exemple de la introducció de noves tècniques en l'agricultura catalana del segle XVIII, aquesta sèquia va permetre regar inicialment terres que fins llavors eren de secà.

Antic camp d'aviació.

La seva construcció va començar a finals del 1936, i va ser operatiu per al govern republicà des del primer trimestre del 1937 fins al febrer del 1939. La seva funció inicial era la vigilància de la costa gironina, si bé posteriorment es va convertir en la principal base a Catalunya dels bombarders Katiusca que sortien de Celrà cap a l'objectiu del front d'Aragó. També va servir com a escola de vols nocturns i de reentrenament de pilots. Durant la guerra va ser objecte de deu bombardejos.

ALGUNS ELEMENTS

Elements inclosos en el pla especial de protecció del patrimoni
Un total de 163
Jaciments arqueològics
Riera Palagret
Camí dels Molins del Riu Ter
Camí del Torrent de l'Infern
Zones d'expectativa arqueològica
Muntanya de les Alzinetes
Entorns de l'església parroquial
Pedrera d'en Taverner
Castell dels Carlins o de Barbavella
Camps entre la sèquia d'en Vinyals i la línia del tren
Camps del nord de la sèquia Vinyals
Olivet d'en Meros
Olivet d'en Vidó
Arquitectura
Castell de Mabarrera o de Palagret
Castell de Celrà
Torre Desvern
Runes de la castanyeda de Can Taberner
Barraca de vinya d'en Sabenya
Església parroquial de Sant Feliu
Conjunt de l'antic camp d'aviació
Fites del terme municipal
Mina d'aigua de Can Veray
Forn de calç de Can Gic
Molí d'Eiffel
La Fàbrica Pagans
Can Pagans
Estació del tren
Ermita de Sant Miquel
Can Camps
Can Cervià
Can Celrà
La rectoria
Mas Barrera
Sèquia Vinyals
Font de l'Alemany
Elements naturals
Pins d'en Ros
Illa dels Salzes
Feixes de Can Verdera
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.