L'Ajuntament exigeix la retirada de les càmeres falses que veïns de Ciutat Vella van posar al carrer
Els impulsors de la iniciativa diuen que ha reduït l'incivisme en un 90%
«Les càmeres no es treuen, i si vénen i les treuen, en posarem unes altres.» Així de contundent es va pronunciar ahir Carles Serra, representant dels veïns de l'edifici situat al número 4 del carrer de Plegamans, el que fa cantonada amb el carrer Cap de Món, i un dels principals impulsors de la col·locació de les citades càmeres. Es tracta d'uns aparells que van adquirir per deu euros a internet i que són falsos, de manera que no enregistren cap imatge del carrer. La decisió d'instal·lar-les la van prendre els veïns després de molt temps d'aguantar problemes de seguretat a la porta de casa seva: «El meu fill sortia de casa i a un metre, al davant, a terra, hi havia una noia punxant-se i que es negava a marxar. Cada dia havíem de netejar una pols blanca sospitosa dels retrovisors de les motos.»
Però la iniciativa no va agradar a l'Ajuntament, que ha requerit al veïns que retirin les càmeres basant-se en el fet que estan instal·lades en un edifici catalogat on no hi pot haver elements estranys. A aquest argument, Serra respon que els aparells falsos de vigilància no són els únics elements estranys: «Només cal veure com pengen els fils elèctrics i com està la casa del davant per adonar-se que, si parlem d'incompliment d'ordenança, hi ha molt altres punts per controlar.» Finalment, Serra diu que no les traurà i que no pensa pagar la multa, que podria arribar a uns 6.000 euros.
Per la seva banda, fonts de l'Ajuntament van recordar ahir la seva posició i van matisar que quan es va atorgar la subvenció per a la rehabilitació de les façanes esmentades les càmeres no existien: «Es tracta d'una finca catalogada, per la qual cosa la restauració de les façanes implica l'eliminació d'elements superposats no originals –com ara persianes enrotllables amb calaix visible–, entre els quals es poden incloure aquestes càmeres.»
Dos anys i mig per aconseguir dues papereres
clara ribasLa inseguretat no és l'única batalla en què Carles Serra ha lluitat. Ja va estar dos anys i mig fent instàncies a l'Ajuntament per aconseguir que instal·lessin dues papereres al seu carrer. Ho va aconseguir quan va demostrar que el carrer Montcada també és estret com el de Plegamans i que les papereres no impedeixen passar com deia el consistori. Un altre estira-i-arronsa amb els responsables municipals ha arribat per la rehabilitació de la façana del seu edifici, per a la qual els veïns es van acollir al programa d'ajuts per a la protecció i millora del paisatge urbà l'any 2007. Aquesta actuació va ser una nova font d'enfrontaments, el primer dels quals va ser arran del pressupost de l'obra, que Serra xifra en uns 700.000 euros, mentre que l'Ajuntament assegura que només va ser de 106.998 euros. També els materials que el consistori va ordenar fer servir van provocar les queixes de Serra, que assegura que els van fer tapar la pedra de Montjuïc. Segons l'Ajuntament, aquesta pedra no va ser mai polida ni tampoc a la vista.