Carretero guanya la pugna amb els crítics i es torna a erigir en president de Reagrupament
L'exconseller ho va decidir després que els discrepants que es mantenien a la junta directiva anunciessin la dimissió
Joan Carretero ha tancat en 48 hores la crisi oberta a Reagrupament. El líder del moviment va anunciar ahir als seus col·laboradors més directes –algunes fonts apunten que en una reunió a Puigcerdà– que està disposat a tornar a presidir el moviment, que, de fet, ha crescut entorn de la seva persona. La decisió la va prendre després que quatre dels sis membres que quedaven a la junta directiva, Emili Valdero, Jaume Renyer, Francesc Abad i Albert Pereira, anunciessin la seva dimissió. Tots ells s'havien enfrontat dissabte amb Carretero en una reunió de la junta que va acabar amb la dimissió de l'exconseller i de 12 membres més de la direcció. En el rerefons de la crisi hi ha la manera com s'elaboren les llistes electorals, ja que el líder de Reagrupament volia que tots els afiliats elegissin les candidatures i els quatre crítics advocaven perquè els de cada territori escollissin la llista de cada demarcació, com fixa la ponència política aprovada a l'octubre.
Un cop verbalitzada la renúncia dels crítics –que oficialitzaran avui per escrit–, des del sector de Carretero s'entén que ja no hi ha «obstacle», que es torna «al punt zero» i que el també exalcalde de Puigcerdà pot continuar liderant Reagrupament com ho ha fet fins ara. I no s'ha de fer cap pas més, assenyalen, perquè ni Carretero ni cap dels dimissionaris havien presentat la renúncia per escrit, tal com plantegen els estatuts. No caldrà, per tant, com deien els que es mantenien a la junta, fer una assemblea general extraordinària perquè els militants puguin dir-hi la seva pel que fa al futur del moviment. Amb Carretero, s'espera el retorn a la cúpula de la vicepresidenta, Rut Carandell, i també el de la gran majoria dels dimissionaris, tot i que fonts de la plataforma admetien que no està clar que tots vulguin tornar. A més, s'haurà de veure si es cobreixen les baixes de Valdero, Renyer, Abad i Pereira, ja que des de l'entorn de Carretero no ho asseguraven. Veus properes als crítics donaven per fet que es mantindran a Reagrupament i es recordava que treballen per la plataforma des del primer dia.
Els que es mantenien a la junta van convocar els coordinadors comarcals de Reagrupament a una trobada en un hotel de Sant Boi de Llobregat. Allà, van anunciar que dimitirien i van descartar fer una assemblea extraordinària.
Flirteig amb Laporta
Al matí, a RAC1, Carretero havia admès les «discrepàncies irreversibles» amb els quatre crítics, i lamentava: «Les actituds que ens portaven a ser un partit clàssic.» En les primeres paraules des que dissabte va dir que plegava, Carretero va intensificar, encara més, el flirteig que manté amb el president del FC Barcelona, Joan Laporta perquè aquest s'incorpori a Reagrupament. «Ell té la voluntat de liderar, jo no», va dir el mateix dia que Laporta expressava a La Vanguardia la voluntat de treballar conjuntament amb l'exconseller.
Algunes veus, citades per Catalunya Ràdio, situaven l'origen de la crisi en la col·laboració de Carretero amb Laporta. Apuntaven a un pacte perquè el president del Barça designés els candidats de Reagrupament de Barcelona i Lleida i l'exconseller, els de Tarragona i Girona. Laporta i l'entorn de Carretero van negar-ho.
LES FRASES
Els partits atribueixen la crisi al personalisme
a.sDesprés d'un cap de setmana d'incertesa, els partits començaven la setmana amb la confirmació que Joan Carretero no ha deixat Reagrupament i, al vespre, els arribava la notícia que tornarà a liderar-lo. Al matí, el viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, ja augurava el retorn. «Recordo altres responsables que s'han retirat per tornar amb el lideratge més enfortit», va dir Iceta, reconeixent que «el lideratge de Carretero en la seva organització és incontestable».
La resta de forces atribuïa la crisi a les files de Reagrupament al fet que és un moviment molt centrat en l'exconseller. Des d'ERC, el seu president, Joan Puigcercós, va ser prudent i no va voler fer sang de la crisi del moviment creat de l'escissió de la formació republicana. A TV3, Puigcercós alertava: «Qui es pensi que amb el personalisme podrà aglutinar i que no hi haurà cap dificultat, s'equivoca.» El líder dels republicans reconeixia que gestionar una formació no és fàcil perquè, més enllà de compartir les mateixes idees, «després s'ajunten interessos, personals i territorials i no és fàcil gestionar-ho». Des d'ICV, el secretari general, Joan Herrera, també va vaticinar: «Els projectes molt personals tenen sortides molt personals.»
El secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, va qüestionar la solidesa de Reagrupament. «Derrapar al primer revolt que troben al camí és un símptoma que, potser, el projecte polític no és prou sòlid.» Tot i això, Puig va lamentar que l'espai catalanista es divideixi, perquè això enforteix «els adversaris d'un altre projecte de país, els que creuen en la gran província espanyola».
El web de Reagrupament
La pàgina del moviment a internet, via de comunicació amb els seus associats, va registrar els moviments a Reagrupament. Hi va desaparèixer el comunicat penjat diumenge, en el qual la reduïda junta explicava que convocaria una assemblea per donar la veu als associats. La retornada direcció de Carretero hi va penjar l'article Patriotisme i dignitat –de l'abril–,en què anunciava la voluntat de crear un nou partit amb vista a les eleccions.
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 02-02-2010, Pàgina 16
- El Punt. Barcelona 02-02-2010, Pàgina 16
- El Punt. Camp de Tarragona 02-02-2010, Pàgina 16
- El Punt. Comarques Gironines 02-02-2010, Pàgina 16
- El Punt. Penedès 02-02-2010, Pàgina 16
- El Punt. Maresme 02-02-2010, Pàgina 16
- El Punt. Vallès Occidental 02-02-2010, Pàgina 16