El CAP Marià Fortuny de Reus tindrà enguany una residència i un centre de dia
L'Ajuntament vol implantar el model a la resta de centres assistencials i crear-ne un de nou a Cal Xap
El projecte de reconversió dels centres d'atenció primària de Reus en centres d'atenció personal integral ja té una primera data: a l'abril començaran les obres d'ampliació del CAP Marià Fortuny, al sud de la ciutat, i la construcció d'una residència i un centre de dia en un edifici annex que s'haurà de finalitzar abans que acabi aquest 2009 i que sumarà 3.267 m² a l'equipament actual. Eduard Ortiz, conseller delegat de Sagessa (que gestiona el centre), va explicar ahir que es tracta d'una obra inclosa en el fons estatal d'inversió local del govern. No obstant això, la nova concepció d'atenció sanitària i social que es vol impulsar a Reus va més enllà del CAP Marià Fortuny.
L'edifici de nova construcció constarà de dues plantes, a més de la planta baixa i la subterrània, on es construiran les habitacions de la residència d'avis. Hi podrà haver entre «60 i 72 usuaris perquè constarà de 24 habitacions dobles i dotze d'individuals», segons va detallar el director general de Sagessa, Lluís Nualart.
A més de la residència d'avis, també hi haurà un centre de dia, que hauria d'evitar l'ingrés de persones grans en residències, fomentant la seva autonomia. El centre de dia tindrà espais comuns a la planta baixa i a la planta subterrània del nou edifici, dotat amb un celobert que il·luminarà les zones de rehabilitació i de teràpia ocupacional del centre de dia, que també disposarà d'altres serveis, com ara podologia i menjador.
«En la construcció actual es treballa amb estretesa –apuntava ahir Nualart– perquè es tracta d'un barri amb persones grans i malalts crònics que requereixen més visites». Per aquest motiu l'edifici annex servirà per ampliar el CAP i fer nous accessos. Hi haurà tres despatxos d'administració, set consultoris mèdics i d'infermeria, una nova sala d'odontologia i quatre despatxos que s'afegiran al que ja hi ha de treball social i dues sales per a reunions amb famílies. Aquests últims espais responen a la instal·lació de l'atenció social municipal al centre, present des de l'any 2000, i que facilita que treballin conjuntament «serveis sanitaris i socials per veure quins ajuts es poden donar» a les persones amb malalties i problemes crònics, segons Ortiz. D'altra banda, des d'ahir, ja està en mans de l'Ajuntament el local on hi ha el casal de gent gran Sant Bernat Calbó. Les activitats ja pertanyien a la xarxa municipal.
Objectiu: 20.000 habitants per centre
L'objectiu de Reus és rebaixar la xifra de 29.000 habitants per CAP que hi ha ara a la de 20.000 que es calcula que hi podria haver el 2010, per descongestionar els serveis. Això es resoldria creant un sisè centre d'atenció primària a Cal Xap (carrer Aiguanova), on acudirien una part dels usuaris ara assignats al CAP Fortuny i també alguns del CAP Llibertat. Cal Xap «serà similar al CAP Fortuny, amb llars tutelades», va avançar Ortiz. A més, un cop marxi de l'emplaçament actual l'hospital de Sant Joan, podrà ser ocupat per alguns serveis del CAP Sant Pere, i quedarà prou espai per fer una residència i un centre de dia, o bé a l'antic convent del Carme o bé al CAP Sant Pere. La resta de centres assistencials, però, pertanyen a l'ICS i Ortiz va explicar que s'hi podria arribar a «acords puntuals» perquè també tinguin atenció social i sociosanitària i estendre així el model de centres d'atenció personal integral arreu.