L'Acadèmia de Hollywood litiga a Girona contra una empresa de Lloret de Mar
Ha demandat Distriferia, SA per haver comercialitzat estatuetes de l'Oscar sense permís
Tot va començar el 2003 quan Hollywood va saber a través d'internet que una empresa alemanya venia estatuetes dels Oscar a través de la seva plana web. Els advocats alemanys de l'acadèmia cinematogràfica van aturar aquella comercialització, però van saber que l'empresa alemanya es proveïa dels articles que li subministrava Distriferia, SA des de Lloret de Mar. Els advocats que Hollywood té a Madrid es van posar en contacte amb l'empresa de Lloret de Mar, tot i que no van arribar a cap acord i el cas va anar a a parar als tribunals perquè des de Hollywood consideren que «l'ínfima qualitat de les reproduccions de l'estatueta que es comercialitza lesiona el símbol d'excel·lència de l'Oscar».
Com que es tracta d'un cas sobre la propietat intel·lectual, va anar a parar al jutjat mercantil de Girona i el tribunal va establir un preu just que no va satisfer cap de les dues parts. La sentència del jutjat va condemnar Distriferia, SA a indemnitzar en 2.800 l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques de Hollywood, establint que l'empresa demandada havia de pagar l'import de 2 euros per cada estatueta que va distribuir, i va denegar a la part demandant la indemnització de 6.000 euros que reclamava en concepte de danys morals per comercialització indeguda.
Ahir al matí, els advocats de les dues parts es van tornar a veure, però aquest cop davant del tribunal de la secció primera de l'Audiència. El de Hollywood considera que Distriferia, SA va alterar la facturació de les estatuetes que havia comercialitzat i que, en lloc de les 1.400 que havia reconegut, en realitat n'havia distribuït 7.200. També va estimar que el preu just que havia de rebre per cada estatueta és de 4 euros, i va reclamar la indemnització de 6.000 euros per danys morals. En total, va reclamar 34.800 euros. La part demandada va sostenir que no s'havia vulnerat la propietat intel·lectual ni s'havia alterat la facturació, i de manera alternativa va demanar que s'apliqués un preu just de 1,16 euros per cadascuna de les 1. 400 estatuetes que diu que va distribuir.
Hollywood ha aportat a la causa, per argumentar el prestigi i la propietat intel·lectual de l'Oscar uns aspectes rellevants: L'Oscar data de 1928, cada estatueta és un aliatge d'or de 24 quirats amb plata i coure i des del 1950 els seus destinataris no en són propietaris absoluts. Segons Hollywood, cada professional que el rep i els seus hereus en són propietaris, però no se'l poden vendre mai ni en poden fer donació perquè estan vinculats a un dret de tempteig preferencial, segons el qual Hollywood pot obtenir aquella estatueta per només un dòlar.