la contra

Tanca un tros d'història de la Rambla

La popular botiga de la ferreteria Puig ha baixat la persiana aquest mes de febrer, un comerç que té els seus orígens a mitjan segle XIX i va suposar l'arrencada del negoci familiar

El tancament, aquest mes de febrer, de la històrica botiga de la ferreteria Puig a la Rambla de Girona suposa el tancament d'una part de la història comercial de la ciutat. El gerent de Ferreteria Puig, Joaquim Maria Masramon, situa l'obertura d'aquesta botiga a mitjan segle XIX, quan Josep Puig i Coromila va obrir aquest negoci, gràcies a l'ajuda del seu germà i a l'aprenentatge de l'ofici que havia fet fora de Catalunya. De fet, no se sap la data exacta de l'obertura, però el cens oficial que es va fer de la ciutat de Girona l'any 1869 recollia la figura de Josep Puig i el tipificava ja en aquell moment com a comerciant de ferros.

No era l'únic local que l'empresa tenia, ja que al carrer Ciutadans n'hi havia un altre que funcionava més com a magatzem per a les grans peces de ferro. El negoci ha evolucionat amb les seves vicissituds. Masramon considera que «la gesta més èpica es va produir després de la Guerra Civil, quan es va haver de començar de zero». La família recorda la valentia i decisió que va tenir l'Elvira Pujol, que amb el suport de Joan Costa i Lluís Soler va permetre tornar a aixecar el negoci. La decisió del tancament de la botiga no té res a veure amb la crisi, segons assegura el gerent de l'empresa, sinó a la voluntat de reestructurar el negoci i potenciar la botiga al detall que Ferreteria Puig té al carrer Barcelona, a tocar de l'estació de Renfe i d'autobusos. «És la botiga que menys ha notat la crisi i la que tenia unes vendes més estables», confirma Masramon. Un dels fets clau per al canvi és l'entrada, ara fa un parell d'anys, de la firma dins de la cooperativa Cofac, que ha comportat que ara Ferreteria Puig vulgui potenciar «les vendes al detall en aquest sector», confirma el director comercial de l'empresa, Àlex Passolas.

El tancament de la botiga de la Rambla es va produir a principi d'aquest mes, i les dues persones que hi treballaven estan fent tot el trasllat del material a la botiga del carrer Barcelona, a la qual també s'incorporaran. L'objectiu de la firma és incrementar el servei en aquesta botiga, i la previsió és que cap a l'estiu obri també els dissabtes a la tarda i s'adopti un horari ininterromput.

La decisió empresarial fa que ara com ara no hi hagi cap projecte per als 135 metres quadrats d'espai que té la botiga de la Rambla. Tot i això, Masramon garanteix que la família es mostra «disposada a estudiar les possibles propostes que puguin arribar». El seu emplaçament cèntric en una artèria comercial com és la Rambla pot facilitar que alguna gran firma comercial o franquícia s'interessi per implantar-se en aquest punt de la ciutat. El local de la ferreteria està situat a la cantonada entre el carrer Abeuradors i la Rambla, a pocs metres de la botiga de Can Pujadas, que aquest any celebra els 150 anys, un altre local que ja forma part de la història de la Rambla i, per extensió, de la ciutat.

Són botigues que han vist amb el pas dels anys la transformació d'un passeig, han patit les inundacions de l'Onyar amb les vingudes històriques i s'han convertit en postal en nevades històriques que hi va haver al llarg del segle XX. En definitiva, retalls d'història d'uns negocis que per la seva llarga existència han acabat formant part com a protagonistes del desenvolupament de la ciutat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.