BIBIANA RUBERTE

COOPERANT D'ULLS DEL MÓN

«Lluitem contra les patologies oculars dels refugiats del Sàhara»

Llicenciada en ciències polítiques i de l'administració a la UAB i màster en cooperació a la UB, l'any 2006 va començar a treballar a la fundació Ulls del Món, i després d'una estada a Bolívia, des del juliol del 2008, és coordinadora del projecte Ulls del Sàhara.
Què és Ulls del Sàhara?
–«Ulls del Sàhara és un projecte de la fundació Ulls del Món –també és present a Moçambic, a Mali i a Bolívia– que es va engegar el 2001 juntament amb el Ministeri de Sanitat de la República Àrab Sahrauí Democràtica i que treballa perquè els refugiats dels campaments de Tinduf (Algèria) rebin atenció a través del Servei d'Oftalmologia de la RASD i per fer disminuir la incidència de les patologies oculars en aquest territori. A més, aposta pel desenvolupament d'infraestructures i la capacitació de persones. S'ha format un oftalmòleg sahrauí, el doctor Jalil Jatri, que exerceix periòdicament als campaments, la qual cosa ha ajudat a potenciar l'assistència als pacients, sobretot en el tractament de cataractes.»
–Quantes persones es beneficien del programa?  

–«En els darrers vuit anys, a través de seixanta-cinc expedicions mèdiques integrades per professionals voluntaris, la fundació ha fet unes 18.500 consultes oftalmològiques i 1.700 intervencions quirúrgiques.»

–El voluntariat hi fa un paper important?

–«I tant, les comissions mèdiques són integrades per professionals sanitaris voluntaris, uns vint per any (oftalmòlegs, anestesistes, infermeres, òptics, etc.), que es desplacen als campaments, on per part d'Ulls del Món la màxima responsable és la coordinadora del programa, que, a més de tenir el suport de tot l'equip operatiu, rep l'ajut directe de la tècnica d'òptica, del tècnic de compres i de l'administratiu de la fundació.»

–Quina és la situació sanitària als campaments de refugiats?
–«La sanitat sahrauí depèn en gran mesura de l'ajuda exterior, i les activitats vinculades als projectes no podrien ser sostenibles si no fos per la presència d'organitzacions sense ànim de lucre i altres organismes internacionals. L'estructura sanitària comença a l'atenció primària en els dispensaris de daria, continua amb la secundària als hospitals regionals de Wilahia (Al-Aaiun, Smara, Auserd i Dakhla) i s'acaba amb l'atenció especialitzada a l'hospital maternoinfantil, l'hospital de Rabuni i l'hospital de Bol·la. Hi ha quatre centres d'òptica distribuïts a les províncies que disposen de taller i de consulta, amb equipaments i materials cedits per diverses organitzacions, principalment per Ulls del Món, a més de dues consultes sense taller d'òptica.»
–Quines són les principals malalties oculars al Sàhara?
–«Les cataractes, el glaucoma i les relacionades amb la còrnia. També hi ha una important incidència dels problemes refractius entre la població infantil.»
–Per fer-hi front, quina és la seva proposta de futur?

–«A nivell sanitari, s'espera que la població sahrauí pugui disposar d'una millor atenció oftalmològica per a les persones que tenen problemes oculars. Volem que hi hagi una atenció de proximitat, realitzada per serveis de salut propis, prèviament capacitats per Ulls del Món, que permeti poder visitar i intervenir aquells pacients que ho necessitin en qualsevol període de l'any.»

–Tenen el suport del govern de la Generalitat?
–«L'any 2003, amb el programa Ulls de Moçambic, vam iniciar la col·laboració amb l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), i des d'aquell moment hem comptat amb el suport ininterromput d'un govern que el 2007 i a través de l'ACCD va ratificar el treball de la fundació als campaments de refugiats de Tinduf. Ha dotat el programa Ulls del Sàhara amb 280.000 euros.»
–Com financen els programes?
–«A part de l'ACCD, el programa Ulls del Sàhara rep el suport dels ajuntaments de Sitges, Santa Coloma de Gramenet, Torrent, Hondarribia, Zumarraga, Abrera, Vacarisses, Cambrils i Urretxu, així com aportacions privades.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.