Vilafranca s'haurà d'endeutar més del previst per complir amb la llei de barris

El ple municipal va donar llum verd ahir a la nit a un pressupost «realista» i amb poques inversions

«Si hi haguéssim inclòs tots els projectes que demanaven els grups, el pressupost municipal seria 20 milions més alt, i si hi haguéssim posat tots els projectes dels departaments de l'Ajuntament, s'hi haurien de sumar 7 milions més. Però no hi ha diners per fer-ho. Les aportacions a l'Ajuntament han baixat, hi ha menys ingressos, no hi ha subvencions i les que hi ha no arriben. Calia prioritzar.» El regidor d'Hisenda de l'Ajuntament, Aureli Ruiz, va defensar dilluns al vespre així el pressupost municipal en l'audiència pública que es va convocar –que només van seguir deu persones– i va repetir un argument semblant ahir abans de l'aprovació del pressupost, només amb els vots de CiU i l'abstenció de totes les forces polítiques. Ruiz va explicar que les úniques obres que es prioritzaran són les que estan vinculades a la llei de barris per «no perdre els ajuts» i que la resta d'obres (vegeu la fitxa adjunta) són «realistes» i fruit d'un consens «que ha estat difícil d'aconseguir, amb actuacions petites que la ciutat necessita». El més difícil d'aconseguir ha estat convèncer els partits de la necessitat de contractar el doble de diners de crèdits que es feia fins l'any passat per poder finançar les actuacions. La negativa inicial d'alguns partits es basava en el fet que l'elevada nòmina del deute obligarà l'Ajuntament a complir un pla de sanejament que farà que s'hagi d'estrènyer el cinturó del 2011 al 2013, precisament els dos primers anys del proper mandat. L'Ajuntament deurà 21,5 milions d'euros en crèdits, mig milió més que els 21 a què es va arribar el 2002 per poder fer front a la provisió de les obres del TAV.

LES INVERSIONS

Llei de barris
En total es preveu cinc actuacions amb un cost de 3.050.000 euros. Hi haurà millores als carrers, la rehabilitació dels entorns dels edificis d'Adigsa o la cobertura de la pista del CEIP Pau Boada.
Inversió Ajuntament
En total es preveu 8.008.137 euros. Destaca la rehabilitació i construcció d'habitatge social (1.240.323 euros), les millores de la xarxa d'aigua i clavegueram (1.161.498 euros), una partida per als projectes que decideixi el grup de participació ciutadana (500.000 euros), les obres al Vinseum (400.000 euros), les obres al lateral de la rambla de Sant Francesc (300.000 euros) o les millores al Teatre Cal Bolet i a l'Auditori Municipal (225.000 euros). Darrere d'aquestes obres hi ha 22 actuacions amb un cost mitjà que s'apropa als 100.000 euros.

54 voluntaris anònims

L'Ajuntament va seleccionar a final de febrer de manera aleatòria 54 persones del registre del padró, a qui es va convidar a intervenir a partir d'aquest mes en el procés participatiu que escollirà els projectes que executarà el consistori amb una partida de 500.000 euros, tal com ahir va resoldre el ple. El govern local vol que el procés d'elecció de les obres «sigui ràpid», i explica que el grup tindrà llibertat total per decidir les obres. El govern local farà una presentació del procés de participació però mantindrà en l'anonimat les persones del grup participatiu, tal com ha acordat el col·lectiu, per evitar pressions dels veïns, entitats o partits polítics.

«Deixin de parlar de per què no es fa i facin-ho»

El portaveu d'ERC, Pep Quelart, va fer ahir a la nit, tot i el to positiu que es va respirar al ple per donar via lliure al pressupost, un toc d'atenció a CiU. «Cal que deixin d'argumentar per què no fan les coses i facin-les perquè ja fa un any que són al govern i ara cal que hi posin una marxa més.» Quelart ho deia perquè al llarg del 2009 es van assumir una sèrie de compromisos i «encara no s'han executat». El clau que apuntalava ERC era reblat pel cap del PSC, Francisco Romero, minuts més tard quan repassava els projectes en què es podria haver treballat i no s'ha fet, reiterava el missatge que han brandat els socialistes els darrers mesos: «Vilafranca perd oportunitats» i convidava l'equip de govern a dir «què pensa de diversos projectes i què farà, no només a gestionar el dia a dia». Més tard el cap d'ICV, Bernat Villarroya –que minuts abans es mostrava molt satisfet del resultat de la taula de partits «malgrat que els acords arribin un any i mig tard»–, recordava l'equip de govern que Vilafranca necessita fer moltes accions que estan pendents. La mesa local de partits que es va gestar a partir del gener quan el PSC va demanar el ple extraordinari per reclamar accions contra la crisi va permetre ahir a la nit l'aprovació d'un pressupost de mínims que doni resposta a les necessitats de serveis socials, de formació i de creació de llocs de treball per pal·liar els efectes de la crisi a la ciutat, però també per evidenciar que tot i que la taula de partits va estar més d'un mes i mig treballant pel consens, ahir el govern local (CiU) només va poder aconseguir l'abstenció dels grups municipals per tirar endavant la proposta. Si en el debat del pressupost les posicions de cada partit per defensar els projecte pendents i no inclosos en el pressupost van ser tímids, en el moment de debatre el pla de sanejament econòmic que haurà d'assumir l'Ajuntament les diferències es van fer més evidents. Al final, el pla de sanejaments econòmic s'aprovava amb els vots de CiU, ERC, la CUP i el PP. El PSC i ICV es van abstenir. La sensació, però, era que la predisposició d'enguany no serà la mateixa que l'any que ve, quan s'apropin les eleccions municipals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.