Sis explotacions lleteres gironines figuren entre les vint primeres de Catalunya
Un informe diu que el nombre de granges de vaca frisona ha baixat en deu anys, però que el d'animals ha crescut
Can Feliu de Campllong, Ramaderia Can Thos, Agrupació Fluvià, Can Pinell, Mas Quatre Vents i Mas Bessón explotacions lleteres que se situen entre les vint primeres de Catalunya pel que fa als ingressos bruts per vaca i dia que reben, segons la classificació realitzada per la Frefric. El resum anual del control de rendiments lleters ha estat elaborat per la Federació de Frisona de Catalunya amb l'ajut del DAR.
A les comarques gironines hi ha 148 explotacions de vaques de raça frisona, un 43% del total de Catalunya. D'aquestes, 11 pertanyen a l'Associació Vaquers de Girona (Avagi), amb una mitjana de 351 vaques per explotació, i les 137 granges restants pertanyen a l'Associació Frisona de Girona (Afrigi) amb 102 vaques de mitjana. Pel que fa a la producció, les explotacions que pertanyen a Avagi són les que tenen una producció total més elevada de llet de Catalunya, amb 3.632.650 quilos l'any, quan la mitjana catalana és de 1.103.474 quilos. Les explotacions que pertanyen a Afrigi tenen una producció de 886.291 quilos.
Pel que fa a Catalunya, el nombre de vaques i la producció total per l'explotació mitjana del 2009 respecte a l'any anterior va incrementar un 2% i un 1,6%, respectivament. El nombre de quilos de llet per vaca i dia pràcticament no va canviar, ja que es va passar dels 25,3 quilos, el 2009, als 25,6 l'any anterior, i per dia de lactació, dels 29,9 als 29,7 quilos.
EL RÀNQUING
«La llet a 0,70 euros és qüestionable»
La Federació Espanyola d'Empresaris Productors de Llet (Prolec) assegura que un litre de llet per sota de 0,70 euros «no pot garantir els mínims de qualitat exigibles». Per la federació, «el preu ha de tenir una relació directa amb el valor del producte, entenent com a tal el cost de producció afegit al de transformació, transport i distribució, com una remuneració justa per a tots els graons de la cadena».
En una degustació organitzada per Prolec a Alimentària, Carmen Garrobo, directora de l'Escola Espanyola de Cata, va constatar que «la llet és millor quan menys transformacions té i les marques blanques se situen en l'últim lloc». «És una llet sense sabor i que passa sense pena ni glòria», va dir.