la crònica
Els plats típics de la terra
Les galeres i els escamarlans de Cambrils, el calçot de Valls, l'avellana de Reus, les garrofes del Baix Gaià i la gamba de Tarragona, així com l'oli d'oliva i el vi, són només una prova de la indubtable rica varietat dels productes que ens dóna aquesta terra. A la fira dedicada a professionals de l'hoteleria i la restauració, Hostelcat, que se celebrarà els dies 19 i 20 d'abril a la Fira de Reus, s'han convidat vuit xefs de prestigi del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre perquè facin una demostració del seu art culinari, però això sí, estan obligats a experimentar sempre amb productes de casa. D'això es tracta si el que es vol és promoure'n el consum i difondre'n la seva qualitat. Així que és indiferent la modernitat o, pel contrari, la tradicionalitat dels plats que acabin presentant, si són minimalistes o elaborats al més pur estil casolà, entès com un plat amb el qual el comensal queda ben tip, perquè del que es tracta és veure cuinar amb productes d'aquí. Ahir, alguns dels participants es van trobar per intercanviar impressions, concretar aspectes tècnics dels tallers que oferiran i per exposar quins plats volen elaborar per tal d'evitar coincidències. Com sempre, el secret de les seves receptes no els coneixerem però els participants a la fira sí que podran fer un tastet de la seva cuina, que tal com van explicar ells mateixos es completarà amb un maridatge dels vins més gustosos.
El mediàtic cuiner Isma Prados serà el convidat d'honor que obrirà la fira i ja està treballant amb un showcooking que constarà de dos plats. El primer serà un tàrtar de galeres de Cambrils, mentre que en el segon, a manera de combinar mar i muntanya, treballarà amb carn de cabra. Prados ja coneix els productes del territori: «Els del sud de Catalunya són els únics cuiners que s'atreveixen a fer un plat complet d'estiu durant l'hivern», perquè hi ha productes frescos tot l'any i va destacar l'oli d'oliva com «un dels transmissors catalitzadors bàsics». No obstant això, Prados, que insisteix a definir de manera contraposada els conceptes de gastronomia i alimentació, entenent el primer com un «exercici festiu, intel·lectual, i cultural» i el segon com «un deure i responsabilitat que tenim tots cada dia», no deixa de tenir una mirada crítica i considera que els hotels i els grans restaurants no fan prou esforç per incorporar productes del territori a les seves cartes, tot i que entén que són els costos els que frenen el fenomen perquè, a més, també «hauria d'existir una distribució adequada i una producció a nivell de volum suficient» per nodrir-los. Per Prados, però, són també les administracions públiques les que han de col·laborar per promocionar els productes propis de cada territori.
A Hostelcat, que el dissabte dia 18 també s'obrirà al públic en general, participaran Joan Bosch, del restaurant Can Bosch, de Cambrils; Francesc López, del restaurant Torreó, de l'Indià de Xerta; Diego Campos, del restaurant Rincón, de Diego de Cambrils –tots tres amb una estrella Michelin cadascun–; Marco Barromeo, del restaurant Palau del Baró, de Tarragona; Matías Fernández, del restaurant Quinoa, de Falset; Jeroni Castell, del restaurant Les Moles, d'Ulldecona; Àlex Segú, del restaurant Mulsum, de la Riera de Gaià; Marc Piqué, del restaurant Cal Sisquet, i Josep Jurado, del restaurant El Recongre, tots dos de Roda de Berà.