la contra
El remei contra la suor
El Centre d'Innovació Tecnològica de la UPC participa en la creació d'una samarreta que l'elimina totalment
UNA PROVA «IN SITU». Mentre els responsables de l'empresa Sutran explicaven les característiques del producte, dos voluntaris van estar fent esport al gimnàs de la UPC de Terrassa per palesar fins a quin punt una samarreta convencional s'amara de suor i l'específica no ho fa.
Les glàndules sudorípares són un instrument del cos humà per regular la pròpia temperatura i eliminar toxines. Tot i això, la suor no sempre apareix de manera necessària, sinó que es pot segregar de manera excessiva a causa d'una disfunció del sistema nerviós simpàtic. Aquest fenomen és el que pateixen les persones amb hiperhidrosi, una malaltia que, si bé no implica cap risc de salut, és especialment molesta i pot repercutir en inseguretat, vergonya, depressió i debilitat emocional i física. Fins a 176 milions d'individus, més del 2,5% de la població mundial, s'estima que són víctimes d'aquesta simptomatologia –que implica una sudoració sis vegades més alta del que és habitual–, i fins ara no tenien cap altra opció que operar-se –amb un elevat risc de veure's afectats per una sudoració compensatòria– o canviar-se constantment de roba, amb preferència pels teixits blancs o negres. La seva qualitat de vida, però, pot haver fet un gir radical gràcies a una iniciativa catalana, en la qual ha estat decisiva la participació del Centre d'Innovació Tecnològica CTF de la UPC de Terrassa.
Sutran SL –l'acrònim del lema «sua tranquil»– és el nom de l'empresa que ja comercialitza la primera samarreta que elimina completament la suor. Al mercat ja n'hi havia d'altres que l'expulsen, però la samarreta catalana està pensada, precisament, perquè la suor deixi de fer-se evident, tant a la pell com a la part exterior de la roba. La clau de tot plegat està en la doble composició de la samarreta, formada per dues capes de tela amb funcions aparentment contraposades. La interior és especialment porosa i, per tant, té un alt poder d'absorció. I l'exterior és completament impermeable, i evita així l'aparició de qualsevol rotllana d'humitat. La suor, d'aquesta manera, simplement desapareix, i ho fa gràcies a la cambra d'aire que es forma entre les dues parts de la samarreta, que afavoreix l'evaporació.
David Cahisa, empresari del ram de la construcció, va ser qui va engegar el projecte. Com a afectat d'hiperhidrosi a qui la cirurgia no va solucionar res –va deixar de suar per la cara però ho va continuar fent pel cos en quantitats encara més exagerades–, va començar a buscar solucions per internet, sense èxit. Arribat a aquest punt, es va posar en contacte amb l'enginyer tèxtil Òscar Deumal, que, després de sis o set mesos de treball, hi va implicar l'actual director del Centre d'Innovació Tecnològica CTF de la UPC de Terrassa, Feliu Marsal, que havia estat delegat del rector seu al centre de Canet de Mar. El procés, que va durar dos anys, va ser intens i ple de temptatives insuficients. Entre altres coses, s'havia de procurar que els teixits no quedessin danyats al cap de poques rentades. Però finalment es va assolir el disseny de la samarreta ideal, que, per cert, no inclou cap tractament contra les olors, perquè la gent amb hiperhidrosi, en suar molt, no té aquest problema.
Les primeres comercialitzacions, a 22 euros les samarretes i a uns 30 els polos, ja han estat un èxit, i Cahisa no descarta arribar també a les persones que no tenen hiperhidrosi, a través del web www.sutran.es. «Tothom, en una situació de tensió, té el risc de suar massa», argumenta.