Interior pregunta a 14.000 dones si són víctimes de la violència masclista
La conselleria vol detectar a través d'una enquesta telefònica quantes dones reben agressions sexistes
L'any passat a Catalunya van morir deu dones com a conseqüència de la violència domèstica; es van interposar 13.910 denúncies per maltractament en l'àmbit de la llar, de les quals 1.450 van ser per trencaments de condemna, i la policia va detenir 7.771 suposats agressors, dels quals 36 eren menors. Aquests només són els casos que van recollir les estadístiques policials i judicials, però desgraciadament les xifres oficials no inclouen totes aquelles dones que encara no s'han atrevit a denunciar els maltractaments, ja sigui perquè tenen por, perquè viuen amenaçades o bé perquè els sembla que no se'n sortiran si ho denuncien. Tenir una visió més completa de quants casos de violència masclista hi ha al nostre país i fer un seguiment de com evoluciona la problemàtica al llarg dels anys és l'objectiu d'aquesta macroenquesta que ja s'ha començat a fer aquesta setmana. «Ja hem fet unes mil enquestes aquesta setmana i la gent està responent molt bé a les trucades. Ens ha sorprès la bona receptivitat de la gent que hem entrevistat», explica Alba Garcia, la directora del programa contra la violència masclista del Departament d'Interior. «És una qüestió molt sensible i hem tingut en compte que algunes dones poden sentir-se incòmodes a l'hora de parlar de temes tan íntims», adverteix Garcia. Per aquest motiu, els teleoperadors comencen fent unes primeres preguntes més genèriques i més generals, com ara si alguna vegada s'han sentit assetjades anant pel carrer, i a poc a poc es van endinsant en la vida personal amb preguntes que comencen per l'entorn laboral i segueixen per l'àmbit de la llar. La part més sensible és quan l'enquesta demana a la dona si mai alguna parella l'ha maltractada. Finalment, l'entrevistador acaba preguntant si han estat víctimes algun cop de delictes greus relacionats amb la violència sexista, com ara si les han agredit físicament, les han violat o les han amenaçat amb una arma o de matar-les.
«Sabem des de fa anys que hi ha una part dels casos de violència domèstica que no es denuncien i que, per tant, són fets no coneguts. El que ens hem de preguntar és per què no hem fet abans aquesta enquesta», explica el sociòleg Josu Gondra.
Flexibilitat horària
Les trucades es fan de dilluns a divendres, i preferentment al vespre, quan la gent acostuma a ser a casa. Tot i així, si la dona prefereix que li truquin en un altre moment pot demanar que la telefonin un altre dia o bé al telèfon mòbil. També té l'opció de trucar a un telèfon gratuït quan estigui més tranquil·la o més còmoda. Les entrevistes, que tenen una durada aproximada de 15 minuts, s'allargaran fins al 23 de juny.
Els homes, també
L'enquesta no es limitarà a entrevistar 14.000 dones aleatòriament; 1.500 homes seran escollits perquè opinin sobre casos de violència domèstica per així poder comparar les seves percepcions amb les de les dones.
Els precedents
Fins ara les dades sobre les dones que eren víctimes de maltractaments a Catalunya, més enllà de les xifres policials i judicials, s'havien recollit en l'enquesta que elabora el Ministeri de Treball i Assumptes Socials des del 1999. En l'última enquesta, del 2006, es detectava una estabilització a Catalunya. El nombre de dones que es consideraven maltractades era del 4% i el nombre de dones que eren víctimes d'actes masclistes, tot i que elles no n'eren conscients, era del 8,9%. En els últims anys, diversos països de la Unió Europea, com ara Alemanya, França i Itàlia, han confeccionat enquestes de violència masclista. El país pioner és el Canadà, que va començar a elaborar-ne el 1993.