Joan Boada

SECRETARI GENERAL D'INTERIOR, RELACIONS INSTITUCIONALS I PARTICIPACIÓ I PRESIDENT I CAP DE LLISTA GIRONÍ D'ICV

«Aniríem molt malament si la dreta no ataqués a Iniciativa»

Joan Boada acaba de ser escollit cap de llista per ICV-EUiA per les comarques gironines en les eleccions al Parlament previstes per aquesta tardor. Diputat des del 1995, des de finals del 2006 és secretari general del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació

Nascut el 9 de juny del 1959 als Hostalets d'en Bas, Joan Boada i Masoliver és llicenciat en geografia i història i ha estat professor de l'institut de Santa Coloma de Farners. Des del 1991 és el màxim responsable d'Iniciativa per Catalunya a les comarques gironines, primer sota el títol de coordinador i a partir del 1994, en qualitat de president. El 1995 va ser escollit diputat i, com a cap de llista a les comarques gironines, va ser reelegit en les eleccions successives. El 2006 va tornar a ser elegit, però al cap d'un mes va renunciar a l'escó, en ser nomenat secretari general del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació.
EL TEMPORAL DE NEU
Sabíem que nevaria, però no on ho faria ni que ho faria tan fort
EL PAPER DELS AJUNTAMENTS
Les autoritats municipals són autoritats de protecció civil, i això ha de quedar clar perquè a vegades sembla que els ajuntaments se'n descuidin
IMPOPULARITAT
ICV té un electorat crític que sap destriar el gra de la palla. Sap valorar la petjada que deixarem
EL PLA TERRITORIAL
Té rèmores del ‘desarrollismo'. Aposta massa per carreteres. Caldria reduir el sòl urbanitzable
CORRUPCIÓ A LA POLÍTICA
No ens afecta, i ara Iniciativa ja ha governat. Els elements de corrupció s'han d'extirpar d'arreu

Posa el dit en un lector i entrem a la seu del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, a la cantonada del carrer Diputació amb el passeig de Sant Joan i la plaça Tetuan, a Barcelona. M'encanto amb les sigles SGAB, de sobre una llar de foc del despatx de Joan Boada. Se'm fan familiars. Societat General d'Aigües de Barcelona, avui Agbar. El despatx, evocador del poder de la burgesia ostentosa dels senyors de Barcelona, l'havia ocupat el president d'aquesta empresa que avui té un edifici pla més alt i ufanós. El despatx el van redecorar, però abans de col·locar-hi res un mestre del fengshui hi va posar ordre segons les regles de l'equilibri estètic i energètic. «Quedaries acollonit de com es treballa en aquest despatx, i no et pots imaginar la mala llet que hi ha a vegades. Tothom que hi ve ho veu: les tensions s'equilibren i l'energia negativa no entra.» Beu Coca-cola light i remena un Iphone. Ens mengem un entrepà de truita per esmorzar, fet del restaurant del departament mateix. «És una aposta d'Iniciativa que els treballadors puguin tenir el màxim de serveis a la feina... Tenim un banc de temps, un pla d'ambientalització, un pla energètic, un codi ètic o el portal Innova, d'idees que aporten els treballadors... Al departament hi ha funcionaris actius, no ancorats en el passat...» Farem l'entrevista en una sala de reunions del costat, que invita més a treballar que al relax i a fer la migdiada.

–Acabeu de ser reelegit com a cap de llista d'ICV-EUiA a les comarques gironines. Pensava que no hi tornaríeu.
–«Ho han decidit els militants del nostre partit i, a més, jo mantinc intacta la meva il·lusió de transformació del país des de l'esquerra; i crec, sincerament, que encara puc aportar coses.»
–Com ara què?
–«Queden coses pendents: la superació de la crisi brutal. L'únic que es pot fer és canviar el model econòmic i actuar en els àmbits financer, fiscal, energètic i social, perquè hem d'anar cap a un sistema basat en les energies renovables i la fiscalitat progressiva. Anem cap al New Green Deal, tal com diuen els verds d'arreu del món. Cal una nova economia verda.»
–Podreu fer-ho?
–«Només depèn dels ciutadans. Si ens donen més força política en vots i podem ser hegemònics i podem aplicar les nostres idees d'avantguarda. Vull insistir-hi sense petulància: qui ha posat a sobre la taula l'anella ferroviària de les Gavarres i el tren Girona-Olot per Banyoles ha estat ICV. Qui parla d'energies renovables o de la taxa Tobin per als intercanvis de capital financer especulatiu som nosaltres. I els primers de parlar de desenvolupament sostenible va ser Iniciativa, i ara en parla tothom com a element de transformació vital. La sostenibilitat és transversal, però la dreta la manipula i tergiversa.»
–Quan parlava de poder reproduir el pacte de govern amb el PSC i ERC, perquè el tripartit té mala premsa...
–«Deus voler dir el govern d'esquerres i catalanista. Tripartit és una invenció mediàtica. El govern d'esquerres acaba la transformació del país en set anys, feina que no havien fet els 23 anys de pujolisme.»
–Preguntava sobre la mala premsa del govern de Catalunya.
–«En segons quina premsa. Parlo amb molts ciutadans i veuen molts avenços i això també s'ha de tenir en compte. Avenços en l'àmbit del medi ambient, seguretat, cultura, equipaments educatius, instal·lacions sanitàries, recerca, en què s'han incrementat les inversions. I queden coses per fer. Catalunya ha respirat després de treure's la cotilla del pujolisme.»
–Doncs les enquestes assenyalen que el govern no va tan bé com m'heu dit.
–«Indiquen la tendència que CiU creix. Per què no et mires les enquestes de fa quatre anys? Veuràs que també CiU avançava i que costava refer el govern d'esquerres. I es va refer gràcies a ICV, que va ser l'únic partit dels tres que van pujar, de 9 a 12 diputats, i va permetre reeditar aquest govern catalanista i d'esquerres.»
–L'ús de tripartit no és malintencionat. És per economia d'espai.
–«Tu escriu el que vulguis, però de la meva boca no sortirà tripartit. Aquest terme és fruit dels que volien desprestigiar el govern. Tripartit és qualsevol altra cosa, però aquest és, com dic, el govern catalanista i d'esquerres.»
–Penseu que tornareu a ser reelegit a les comarques gironines?
–«Tenim un vot fidel. El 2006 vam tenir 21.000 vots, 5.000 més que en les anteriors, el 2003. La gent vol feina feta i gent amb il·lusions i amb ganes de canvi, i no gent que passen com a simples gestors.»
– Puigcercós va dir que ICV era un llast per al govern.
– «Parlem de política de transformació i idees de canvi. No volem parlar de dificultats que té ara Esquerra. Veiem que en comptes d'idees, expressa ocurrències.»
– El PSC també ha deixar anar algunes crítiques contra Iniciativa, potser menys explícites i en àmbits més privats.
– «Em consta, però ens entenem bé amb les persones que són al govern, perquè tots tenim una idea original de govern d'esquerres i catalanista. En alguns temes hi ha tensions i alguns surten a l'exterior. I és sa que surtin; és normal que, en un govern de tres forces polítiques hi hagi tensions, perquè demostra vitalitat de cada una d'elles.»
–No us sentiu impopular?
–«Érem conscients que assumíem un departament amb complexitats, però el nostre objectiu era transformar el país i això provoca que a sectors polítics, financers i mediàtics no els agradin els canvis que plantegem des d'Interior. No em queixo, ja ho sabíem: forma part del nostre ADN ideològic. Aniríem molt malament si la dreta no ens ataqués.»
–No trobeu que qualla aquesta impopularitat contra ICV-EUiA?
–«Em remeto de manera prudent a les enquestes. ICV té un electorat crític que sap destriar el gra de la palla. Sap valorar la petjada que deixarà. Hi ha gent que veu que ICV ha plantejat coses que quedaran al país per sempre: memorial democràtic; política d'estalvi d'aigua, cultura de la no velocitat a la carretera, el nou model d'emergències, l'institut català internacional per a la pau, càmeres de vídeo a les garjoles per a la protecció dels drets dels policies i dels ciutadans.»
–Voleu dir que quan arribi CiU no revisarà res d'això?
–«Primer, que trigaran molt a governar Catalunya i, segon, que la ciutadania no els deixarà fer aquests canvis com ara que, entre altres coses, ha baixat el nombre d'accidents de trànsit. La gent no acceptarà el retorn a les velles polítiques de CiU o del PP, perquè tenen l'element comú de tota la dreta: la corrupció. El PP té empastifat de corruptes tot Espanya i CiU està implicada en afers com el cas Millet, l'operació Pretòria, els casos Pallarols, Turisme, Treball... A més, hi ha algun membre d'Unió condemnat.»
–En l'operació Pretòria també hi ha gent del PSC.
–«Sí, sí...»
–I res més?
–« La diferència és que CiU ho va fer des del govern de la Generalitat. Fixa't: arran de les creus de Sant Jordi. Oriol Pujol critica que les hagin atorgat als fiscals Mena i Jiménez Villarejo, la vida dels quals s'ha caracteritzat per lluitar contra el feixisme i la corrupció. Un cop més, Pujol ha volgut relacionar el seu pare amb Catalunya.»
–I vosaltres, els d'Iniciativa?
–«Nosaltres, no. I Iniciativa ha governat, hem gestionat molts municipis i ara, el país. Els elements de corrupció a la política s'han d'extirpar d'arreu.»
–Heu pensat mai en plegar.
–«Hi ha hagut moments tristos, com la mort dels 5 bombers. I de gran indignació pel tracte desconsiderat i injust cap a les nostres persones. Però sempre han prevalgut les idees i les ganes de fer coses. I encara que algú no s'ho cregui hi ha una forta càrrega de servei a la comunitat.»
–Heu rebut pressions per dimitir?
–«No, a part de les dels que volien fer plegar Joan Saura de conseller abans no prengués possessió del càrrec. Fins i tot, aquests han tingut un grup de comunicació al darrera, com el Godó.»
–Ni per aquell informe del foc d'Horta de Sant Joan?
–«D'aquell foc, el que és transcendent és que hi ha dues persones que van provocar el foc, que van morir-hi cinc persones i que es va destruir patrimoni natural. I d'això ningú en parla.»
–I doncs?
–«Vaig ser 4 dies amb els bombers. Van ser dels dies més tristos de la nostra vida política. Vaig veure'ls plorar, però quan plegaven de plorar tornaven al bosc per ajudar els ciutadans d'Horta. Feien un servei, tot i el terrible dolor. I encara algú els deia que s'havien relaxat, que estaven descoordinats i que aquell migdia prenien xupitos al bar d'Horta.»
–Voldria parlar de les nevades. El diumenge 7 de març ja sabíeu que nevaria?
–«Sí. Sabíem que nevaria. Ho sabíem nosaltres i la ciutadania d'aquest país, perquè això s'anuncia des de Protecció Civil i des dels mitjans de comunicació. El que no es pot saber és el lloc exacte i la intensitat.»
–N'esteu satisfets, de la gestió?
–«Al cap de 36 hores, la ciutadania es podia moure per tot el país, sobretot per les vies de gran capacitat. El problema era el subministrament elèctric, cosa que ens fa pensar que hem de reformar el NeuCat, perquè, a més de la mobilitat, vetlli pels serveis essencials.»
–Al principi, se us va fer responsables de tot. La informació que arribava era un pèl espessa.
–«Som responsables de la gestió de les emergències, però no hi entra la qualitat del subministrament elèctric. Hem d'informar bé i, en algun moment, no ho hem fet prou bé. En coordinació amb les autoritats municipals, que són autoritats de Protecció Civil –i això ha de quedar clar, perquè a vegades sembla que els ajuntaments se'n descuidin, hem de vetllar perquè els ciutadans pateixin el mínim en una emergència inevitable.»
–Us hi reuniu, amb els responsables de la xarxa?
–«Vénen i ens enganyen. Fecsa forma part del consell assessor del pla NeuCat i el 8 de març ens va dir que l'endemà hauria solucionat el 70 per cent de l'avaria; nosaltres no anem més enllà i ens en refiem.»
–Sobre la picabaralla amb Castells, arran de l'estat de la xarxa, voldria saber d'on us va arribar la informació.
–«Vaig parlar amb alcaldes que m'ho van explicar... Vaig dir una cosa òbvia; jo era un simple transmissor. Vaig dir que formaria part de l'expedient obert per Energia a l'empresa. No hi ha picabaralla. Les paraules s'interpreten malament i la meva frase no es reprodueix sencera en tots els mitjans.»
–Com es menja un pla eòlic del govern i un altre del Consell de l'Alt Empordà?
–«El mapa d'un i altre d'on es poden posar molins de vent a la comarca són complementaris. És una cosa ben feta. No faré com el primer secretari del PSC gironí, que va donar suport al Consell Comarcal, quan són complementaris i la proposta del govern –d'Energia i Medi Ambient– és sensata.»
–Es farà?
–«És a exposició pública tenint en compte el Consell. Interessa aprofitar el corredor d'infraestructures, però no veiem bé la proposta del Consell d'allunyar-se'n quan planteja una llengua cap a Boadella i les Escaules.»
–També s'hauran de construir els parcs eòlics de Portbou, la Jonquera i Colera?
–«Aquests macroparcs van ser potenciats en època de CiU. Haurem de mirar d'arribar a acords perquè facin algun altre tipus de parc més petit en indrets menys impactants. Cal desenvolupar l'energia eòlica a l'Alt Empordà, però s'ha de fer bé.»
–Per què a ICV no li agrada el pla territorial de les comarques gironines que ha presentat el Departament de Política Territorial i Obres Públiques?
–«Té rèmores del desarrollismo dels anys vuitanta. Aposta massa per carreteres i deixa de banda per a estudis posteriors la xarxa ferroviària de proximitat, planteja nivell d'ocupació del territori molt elevats; s'haurien de desclassificar sòls, ara urbanitzables i convertir-los en no urbanitzables. Farem esmenes i aportacions per millorar-lo perquè arribi al govern amb les millors condicions per al país.»
–M'ha semblat que ja no estripeu com abans.
–«Sóc el mateix d'abans però amb responsabilitats diferents.»
–Heu posat seny.
–«Sempre n'he tingut, de seny, i no té res a veure que les proposi amb vehemència. Crec en el que faig i ho faig amb il·lusió.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.