Una universitat que fa empresa

UPCnet, una companyia sorgida de la Politècnica, celebra els deu anys d'aposta decidida per les noves tecnologies

Es consideren una part substancial del braç tecnològic de la Universitat Politècnica, que exporta al mercat des de l'àmbit universitari solucions en els camps de les noves tecnologies de la comunicació. Els serveis que ofereix, i que l'any 2009 la van portar a facturar 15 milions d'euros, se centren en quatre grans eixos: e-Connect, e-Learning, e-Partitipation i e-Knowledge. El servei e-Connect fa confluir en una mateixa plataforma tecnològica la telefonia mòbil, la fixa, la missatgeria instantània, la bústia de veu i la videoconferència, entre d'altres, amb l'objectiu d'agilitar el treball diari i afavorir la mobilitat de les persones. L'e-Learning facilita la gestió del coneixement i la formació en l'àmbit on s'aplica, mentre que l'e-Knowledge aprofundeix en les possibilitats del web 2.0, entre les quals hi ha els blocs i la sindicació de continguts. Un dels serveis més innovadors és, però, l'e-Partitipation, que promou el vot electrònic i que ja s'ha provat amb èxit en l'àmbit de la Politècnica. Actualment, UPCnet col·labora en el projecte de la consulta popular sobre la Diagonal de Barcelona que organitza l'Ajuntament de la Ciutat Comtal.

Totes aquestes solucions tecnològiques es basen, i això els distingeix d'altres empreses de perfil similar, en l'ús del programari lliure (no subjecte a la compra de llicències), fet que els permet abaratir els costos dels seus clients, una cartera que esperen fer créixer més d'un 15% durant aquest 2010.

UPCnet fa una aposta per la innovació, i per això impulsa anualment l'atorgament del premi David Luque d'innovació en les TIC, amb què es busca incentivar la comunitat universitària perquè presenti projectes que després ells canalitzen al mercat.

LES DADES

Any de fundació de l'empresa
2000
Adreça de la seu corporativa
Edifici Nexus I c/ Gran Capità, 2-4 planta baixa 08034 Barcelona Tel. 93 401 16 00
Principals directius
Carlos Balot, director general
Baptista Borrell, director de la consultoria i desenvolupament de negoci
Andrés Navarro-Soto, director de l'àrea de gestió i projectes
Joan Calatayud, director de l'àrea de serveis TIC
Plantilla
150 persones
Principals serveis
Consultoria en gestió i aplicació de les TIC
e-Connect, e-Learning, e-Partitipation, e-Knowlegde
Lloc web
www.upcnet.es

LA HISTÒRIA

Criats a la Politècnica.
UPCnet celebra aquest any el desè aniversari, tot i que l'empresa es constitueix formalment el 1997. Neix inicialment com una companyia que proveïa únicament serveis d'internet als alumnes i professors de la Universitat Politècnica de Barcelona. La firma inicia la seva activitat amb només dues persones. El 2000 es produeix l'esclat d'internet, que fa créixer la demanda de serveis en xarxa, que els usuaris necessiten vint-i-quatre hores al dia els set dies de la setmana. La Politècnica aprofita la conjuntura per passar a l'empresa totes les persones que estaven treballant als serveis generals de la universitat. Aquí és on els dirigents d'UPCnet estableixen el punt de zero de l'empresa. Canvia l'objecte social de la firma, que inicia una trajectòria que cavalca sobre el trepidant ritme que imposen les noves tecnologies.
CARLES BALOT

«La marca de la universitat pesa molt»

En què es diferencien d'altres empreses que ofereixen serveis relacionats amb les TIC?
–«En dues coses: hem apostat tecnològicament pel programari lliure i perseguim la innovació contínua; treballem amb grups de recerca de la universitat per millorar aquestes tecnologies. Busquem oferir qualitat i deixar els clients contents. Pesa molt la marca de la universitat, que ens obliga a oferir serveis de qualitat i deixar els clients satisfets.»
–També els afavoreix a l'hora d'oferir els seus productes, però.
–«És una arma de doble tall: et reforça el prestigi, però els clients et pregunten si la universitat és capaç d'executar un projecte des d'un punt de vista empresarial.»
–Diuen que poden reduir els costos d'una empresa fins al 50% gràcies al programari lliure. És agosarat.
–«En l'àmbit de les comunicacions unificades, fins i tot diria que som conservadors: la rebaixa és més important.»
–No hi ha força empreses que ja treballen amb programari lliure?
–«Sí, però per nosaltres l'ús del programari lliure forma part natural de la nostra manera de fer; té molt a veure amb la universitat i amb com treballen els investigadors. Promovem les comunitats, i això no ho fan totes les empreses.»
–És possible estendre l'experiència del vot electrònic més enllà de la universitat?
–«Volem que es pugui fer servir en consultes populars, municipals, en clubs esportius...»
–El vot electrònic en unes eleccions de país és el futur?
–«Encara passaran anys fins que es generalitzi. No es tracta només d'una qüestió tecnològica, s'haurà de produir un canvi legislatiu i demana, sobretot, un canvi cultural. Les noves generacions possiblement no entendran votar d'una altra manera. Caminem cap a aquest canvi, però calen experiències d'èxit que hi ajudin, com la que hi ha hagut a la universitat. Possiblement la universitat serà el primer lloc on s'imposarà com a sistema de votació el vot electrònic.»
–Les TIC estan prou implantades en la societat?
–«En general sí, fins i tot a vegades sembla que massa. Hi ha algunes tecnologies que estan més introduïdes que altres: tota la qüestió de la telefonia mòbil, per exemple. Amb tot, les TIC han de fer un canvi per estar més al servei de la societat; de vegades sembla que nosaltres estem més al servei d'elles que a l'inrevés.»
–L'extensió de l'ús de les noves tecnologies també augmenta la fractura digital.
–«Nosaltres apostem pel programari lliure precisament perquè minimitza la fractura digital.»
–Catalunya aposta prou per la innovació?
–«Nosaltres hi vam apostar fa sis anys, però al principi no va ser fàcil. Tothom en parla, però s'hi ha d'invertir. Ens anirien bé més ajudes econòmiques; costa que ens arribin.»
–Una de les darreres retallades del govern espanyol ha estat en innovació.
–«Sí, i hi ha més coses. Tot el procés per demanar i rebre ajuts és desesperant; a vegades sembla com si no els volguessin donar.»
k
La versió extensa de l'entrevista, a www.elpunt.cat

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.