Reivindiquen el català com a instrument integrador el Dia de la Llengua a Vilanova

Els relats breus i les lectures del manifest pel català, principals novetats de la diada de Sant Jordi a Vilanova i la Geltrú

Les roses i els llibres no van ser els únics protagonistes de la diada de Sant Jordi a Vilanova i la Geltrú, ja que l'Ajuntament ha impulsat, aquest any, una nova iniciativa per a la defensa de la llengua catalana. El ple municipal va declarar el 23 d'abril Dia de la Llengua Catalana, una proposta pionera que es va materialitzar ahir amb la lectura d'un manifest en què es reivindica que «el català és sinònim de cohesió».

El text, que va ser llegit al llarg del dia per tres parelles lingüístiques del programa Voluntaris per la Llengua, defensa: «Quan parlem de la llengua catalana els llaços afectius es multipliquen. Creem un corrent d'empatia quan expliquem que ha estat una llengua en inferioritat de condicions, marginada i, fins i tot, prohibida.» Precisament això va ser el que va destacar el segon tinent d'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Josep Tomàs Álvaro, en el tret de sortida oficial a la celebració, que es va fer ahir al migdia a la plaça de la Vila. Va ser en la primera lectura del manifest En català, naturalment, però el Dia de la Llengua es va iniciar dijous amb la presentació del llibre Joan Amades i Gelats. Del Raval a la llegenda, una obra que és un homenatge a un dels impulsors i recuperadors més destacats de la cultura tradicional i popular catalana. A l'acte, que es va fer a la Casa Olivella, hi van assistir els autors de l'obra, Maria Teresa Sadurní Hill i Joan Serra Arman, i la presentació va ser a càrrec de Bienve Moya, premi nacional de cultura popular del 2009. En el mateix acte es va donar inici al concurs de relats literaris breus El món, un pou d'històries.

La primera celebració del Dia de la Llengua va tenir al matí un seguiment discret, tot i que a la tarda les lectures del manifest es van traslladar a la rambla i van aconseguir aplegar un major nombre d'espectadors. Els voluntaris per la llengua van recordar que «el català és l'instrument d'identificació primordial del nostre país i ha de ser el mitjà de comunicació habitual entre tota la ciutadania», i per això van dir que «cal retocar certes inèrcies que tenim els catalanoparlants quan algú se'ns adreça en una llengua de fora o, de vegades, fins i tot abans d'iniciar la conversa». En aquest sentit, el manifest diu que «expressar-se en català en tots els àmbits, fins i tot en aquells en què encara cal incidir, és un dret que tothom pot compartir».

El Dia de la Llengua va marcar ahir les novetats en la celebració de la diada de Sant Jordi, que va tornar a mobilitzar les entitats locals, especialment les vinculades al folklore local. Així, dracs, gegants i diables van omplir la rambla amb els seus llibres i productes propis, com també ho van fer els pabordes, que ja comencen a escalfar els motors dels preparatius de la festa major. Els pabordes van posar a la venda un quadern amb dibuixos de la il·lustradora María José Ubique amb motius dels entremesos i balls populars i van iniciar el ja tradicional apadrinament d'alfàbregues, a cinc euros, una iniciativa amb què es pretén promoure les col·laboracions econòmiques amb la festa.

Per la seva part, les biblioteques municipals també es van sumar a la festa de les lletres regalant als seus usuaris un punt de llibre que mostra la pintura de la fantasia cubista d'Enric Cristòfol Ricart (1925), en el cas de la biblioteca Joan Oliva, i sobre el 25è aniversari des que l'Armand Cardona Torrandell va pintar el mur del Círcol Catòlic, inaugurat el 25 de novembre del 1985, en el cas de la biblioteca de Sant Joan.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.