Santa Maria del Mar queda petita per la beatificació del caputxí Josep Tous
L'arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, expressa el suport incondicional de l'Església catalana al Papa
A Santa Maria del Mar no hi cabia ni una sola ànima. Centenars de persones van adreçar-se ahir a la basílica barcelonina –alguns es van quedar fora i van veure-ho en una pantalla –per presenciar la beatificació del frare igualadí Josep Tous i Soler, fundador de la congregació religiosa de les caputxines de la Mare del Diví Pastor. Entre els assistents hi eren presents nombroses personalitats, com el president de la Generalitat, José Montilla; el vicepresident del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira; el delegat del govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel; l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu. També van assistir-hi el president de CiU, Artur Mas; la presidenta del Partit Popular a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, i el president del comitè de govern d'Unió, Josep Antoni Duran Lleida, entre d'altres.
L'acte va ser presidit pel secretari d'Estat del Vaticà, el cardenal Tarcisio Bertone, que, en la seva homilia, va destacar la fidelitat de Tous. «Com d'actuals resulten aquelles paraules seves que són com un lema de vida: ‘Encara que tot sigui fosc, cal ser sempre fidel. Fidel a Déu i fidel als homes'.» En aquesta línia, Bertone va afegir la necessitat de ser fidels «en uns moments en què la indiferència religiosa o el sentit relativista de la vida» allunyen la societat «de la rica identitat cristiana transmesa de generació en generació». Bertone, que va fer servir el català en una part de la seva intervenció, va destacar la «bellesa» de Santa Maria del Mar i va transmetre a tots la «benedicció» del Papa «tot esperant que ell mateix pugui manifestar-vos el seu afecte directament aquest mateix any, quan visiti Barcelona per consagrar el magnífic temple de la Sagrada Família», va afegir-hi.
Suport incondicional
L'arquebisbe de Barcelona, el cardenal Lluís Martínez Sistach, també va fer referència a aquest mal moment que travessa l'Església catòlica i va voler mostrar el seu suport incondicional al papa Benet XVI, que el mes de novembre vinent ha de visitar Catalunya. «Sempre, però especialment en aquests moments, estem al seu costat i l'acompanyem amb la constant oració de les nostres comunitats eclesials.» La cerimònia va durar unes dues hores i va acabar amb la interpretació del Virolai a càrrec del cor de l'Escolania de Montserrat.
Un dels moments més emotius es va produir quan es va descobrir a l'altar un retrat gegant del beat Tous. També va tenir una gran força emocional el moment en què Bertone va entregar a les Germanes Caputxines de la Mare del Diví Pastor una custòdia, regal del papa Benet XVI.
Va treballar per l'educació de les noies
Josep Tous i Soler va néixer a Igualada el 31 de març l'any 1811. Era el novè dels dotze fills del matrimoni format per Nicolás Tous, teixidor, i Francesca Soler. Amb nou anys, Tous i la seva família es van traslladar a Barcelona. Quatre anys més tard, quan Josep Tous en tenia tretze, va demanar l'ingrés a l'orde de Framenors Caputxins. Anys després, esdevindria sacerdot a la diòcesi de Barcelona, on es va incorporar quan va haver d'abandonar la vida conventual com a caputxí a causa de les lleis civils de l'exclaustració de 1835. Anys més tard, va marxar a l'exili a Itàlia i França. En tornar a Barcelona, l'any 1843, va fundar la congregació religiosa de les caputxines de la Mare del Diví Pastor, mogut per la seva preocupació davant una «descristianització» de la societat. L'objectiu de la congregació fundada per Tous era millorar l'educació de la infantesa, posant l'èmfasi en la formació de nenes i noies. El 27 de maig del 1850, el pare Tous va obrir la primera escola de la congregació a Ripoll. El beat va morir a Barcelona l'any 1871.