Mataró vol un Festival Shakespeare més proper i el portarà al centre de la ciutat

En comptes de Can Ribot, es farà a l'Hort del Rector, també per defugir la polèmica dels prostíbuls

«Volem que únicament es parli del festival, i de res més.» El regidor de Cultura, Sergi Penedès, creu que un esdeveniment internacional d'aquestes característiques no podia quedar enterbolit i barrejat amb polèmiques com ara que l'amo de la masia de Can Ribot també és l'empresari que ha demanat poder obrir dos macroprostíbuls al polígon de Les Hortes del Camí Ral. Tot i que no és el motiu principal, la coincidència ha precipitat una decisió que feia temps que l'Institut Municipal d'Acció Cultural tenia sobre la taula. Penedès explica que, sense comptar que la masia és als afores de la ciutat i que és molt difícil arribar-hi a peu, el festival pecava d'un cert «ambient elitista» que no li agradava.

Amb el canvi d'emplaçament i de dates es vol, sobretot, acostar-lo més als mataronins, perquè se'l facin seu. Si fins ara el festival es feia la primera setmana d'agost, després de la ressaca de la festa major de Les Santes, ara s'ha optat perquè es munti tot just abans i concentrat en uns dies concrets. Així, la proposta de calendari és que comenci el 13 o el 14 de juliol i s'allargui fins al 18. Així s'incentiva que els mataronins, que després de Les Santes acostumen a anar-se'n de vacances i la ciutat queda a mig gas, el coneguin i s'aconsegueixi consolidar-lo com una de les cites culturals imprescindibles. Sense oblidar que també s'omple el buit que va deixar la marxa del Cruïlla de Cultures.

L'altre gran canvi és l'emplaçament principal dels espectacles. La masia de Can Ribot, convertida des de fa un temps en l'escenari de la telenovel·la de sobretaula de Televisió de Catalunya, dóna el relleu a l'Hort del Rector i a l'Hort del Campaner. Dos patins interiors connectats de la basílica de Santa Maria i situats al vell mig del centre històric de la ciutat. Sergi Penedès assenyala que l'espai compleix la condició que les representacions es puguin fer a l'aire lliure, i recorda que el lloc ja es va posar a prova, i amb èxit, fa uns quants anys amb la representació d'un muntatge teatral: Morir a Bagdad.

La intenció ara és condicionar-lo per instal·lar-hi l'escenari i unes grades, com les que hi havia als jardins de Can Ribot. El que sí que assegura Penedès és que el canvi d'emplaçament no farà reduirà la capacitat de públic, ja que es calcula que hi haurà prou espai per a uns 400 espectadors. El que tampoc no es descarta és que algunes de les peces de la programació es puguin fer al Teatre Monumental, i que altres activitats paral·leles tinguin lloc en uns altres espais públics de la ciutat.

La col·laboració veïnal

En les dues darreres edicions mataronines del Festival Shakespeare, els espectacles havien de conviure amb la remor de fons dels cotxes de l'autopista. Ara, des de l'Institut Municipal d'Acció Cultural, es demanarà la col·laboració dels veïns de la zona perquè el festival pugui celebrar-se en un entorn silenciós. Per aquest motiu, els tècnics i el regidor es reuneixen aquests dies amb els veïns afectats per explicar-los la situació. Tot i que el regidor de Cultura no ha volgut avançar quines seran les principals propostes del festival, sí que apunta que el pressupost d'aquest any s'enfila a uns 175.000 euros, i que l'Ajuntament de Mataró hi aportarà menys diners que anys enrere; concretament, uns 70.000 euros. La resta provenen de subvencions de la Generalitat i d'un ajut de la Diputació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.