Barcelona oferirà més places d'FP amb la idea que siguin un antídot contra l'atur
Per al pròxim curs hi ha 24.420 places per a formació professional, 810 més que en el curs anterior
Podria convertir una persona en gestor d'esdeveniments, en guia o assessor turístic, en expert en òptica o en informàtic. La formació professional actual continua sent una opció per aprendre un ofici i es dirigeix als estudiants que han acabat l'ESO i descarten fer batxillerat. Però és també una opció formativa per a qualsevol moment de la vida de l'estudiant, o del professional. És una possibilitat per a persones que treballen i volen requalificar-se o actualitzar els seus coneixements o, també, per a totes les persones que estan a l'atur i volen cursar uns estudis que els situïn en una bona posició per tornar a incorporar-se al mercat laboral.
El context econòmic actual enforteix la necessitat dels estudis professionalitzadors i d'itineraris formatius flexibles que permetin entrades i sortides ràpides i permeables del mercat laboral. La formació professional a Barcelona ofereix un ventall de vint ensenyaments, que van del vessant artístic a l'esportiu. Entre aquests hi ha els estudis d'imatge personal, d'indústries alimentàries, comerç i màrqueting, i tèxtil. En el marc del desplegament de la llei orgànica d'educació (LOE), des del passat curs escolar s'estan incorporant de manera progressiva a l'oferta educativa les noves titulacions del nou model de formació professional.
Nous currículums
Aquest procés de transformació ha implicat, entre altres canvis, que s'hagin incorporat nous currículums i que els cicles formatius d'un any passin a impartir-se en dos. Això ha comportat un increment significatiu de recursos als centres educatius de Barcelona de cara al curs vinent. Així, a Barcelona s'impartiran aquest any nous títols, com ara el de tècnic d'agències de viatges i gestió d'esdeveniments, el de disseny en fabricació mecànica, el de gestió administrativa, el de guia, informació i assistència turístiques, el d'instal·lacions de telecomunicacions i el de programació de la producció en fabricació mecànica.
La llei de les qualificacions i de la formació professional (2002) ordena un sistema integral de la formació professional, les qualificacions i les acreditacions per fer que el sistema sigui més flexible i s'adapti tant a les demandes de la societat i les empreses com de les persones. El que fa possible que l'FP s'adapti a les necessitats personals és l'estructura dels ensenyaments: les qualificacions professionals i els mòduls formatius. Les qualificacions professionals són el referent en el món laboral i contenen les competències necessàries per desenvolupar activitats i tasques en un lloc de treball determinat. S'ofereix informació sobre què ha de saber fer l'alumnat, amb quin grau de responsabilitat i eficàcia i amb quins materials o recursos cal comptar per poder ocupar un lloc de treball. Aquestes competències es poden adquirir mitjançant formació o l'experiència. És per això que es pot accedir a l'oferta d'FP des de qualsevol situació o posició, perquè tots els ensenyaments estan organitzats de la mateixa manera i són harmonitzables entre ells. El sistema integral de la formació professional actual fa que les unitats de competència i els mòduls formatius siguin els mateixos per a tota l'FP: l'FP reglada (del sistema educatiu) i l'FP per a l'ocupació (dirigida a persones en atur i treballadors en actiu). Per tant, és més fàcil passar d'un sistema a l'altre i rendibilitzar allò que s'aprèn en qualsevol tipus d'FP per tal d'obtenir un títol d'FP o un certificat de professionalitat.
Una persona, en un moment determinat de la seva vida professional, està treballant i, fins i tot, s'ha pogut anar formant al llarg dels anys a través de cursos aïllats, però no té cap títol reglat, i això és justament el que necessita per requalificar-se i accedir a un altre lloc de treball de més responsabilitat. Amb la nova formació professional, ara té l'oportunitat de requalificar-se, és a dir, de validar la seva experiència laboral i la seva formació anterior i veure quins mòduls formatius necessita completar per obtenir un títol d'FP.
Procés de preinscripció
El termini per fer la preinscripció a la formació professional de grau mitjà és del 10 al 21 de maig del 2010 i el termini per a la formació professional de grau superior és del 25 de maig al 4 de juny del 2010. En cas de voler inscriure's en ensenyaments esportius, cal consultar-ho als centres.
Qualificat i validat per treballar
Un dels objectius de la nova formació professional és que sigui una opció útil i vàlida per a les persones que no pertanyen al sistema educatiu: treballadors en actiu o desocupats. Amb aquesta voluntat s'ha creat el programa Qualifica't, un programa experimental, de tres anys de durada, pel qual des de l'FP s'ofereixen oportunitats de formació adaptades a les diferents circumstàncies laborals i personals. L'objectiu és permetre una requalificació i reorientació professional, al mateix temps que s'ofereix validar l'experiència professional adquirida prèviament.
Qualifica't és un programa del Departament d'Educació que, a Barcelona, té la participació de disset centres. Es poden cursar un o diferents mòduls de qualsevol titulació d'FP, ja que l'estructura en mòduls formatius permet cursar-los per separat, sense necessitat de completar tota una titulació. Les persones interessades poden validar els aprenentatges que han adquirit en els diferents cursos que han fet al llarg de la seva vida i, fins i tot, l'experiència laboral prèvia, segons els diferents títols de formació professional. Així, si ho desitgen, poden cursar la resta de mòduls formatius necessaris per completar la formació i obtenir el títol corresponent.
Paral·lelament, els centres de formació professional autoritzats poden validar els seus aprenentatges relacionats amb els títols que imparteixen.
A més, tot el sistema educatiu de l'FP disposa de diferents operadors i entitats que treballen amb el Consorci d'Educació, com és la Fundació BCN Formació Professional, l'Associació Xarxa Formació Professional i el Consell de la Formació Professional de Barcelona. Entre altres projectes d'actuació, aquestes tres entitats impulsen iniciatives destinades a optimitzar les sinergies entre empresa i els centres educatius, i també a reforçar la innovació i el desenvolupament de l'FP.
Restauradors, sastres i artesans
L'estudiant que opta per la formació professional té a davant seu un ventall ampli d'oficis que li poden facilitar l'accés al món del treball i que el poden convertir en un expert en un tipus d'artesania, en restauració o en confecció. Per als qui volen emular les aventures de Ferran Adrià poden optar per l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Barcelona. Les instal·lacions de l'IES Meridiana, considerat com el gran centre formatiu d'hoteleria de Barcelona, es van ampliar l'any 2008 amb 5.260 metres nous que es van sumar als 2.900 metres de l'antic edifici, i es van dedicar prioritàriament a cuines, restaurants, bars i forns. L'IES Meridiana ofereix 8 cicles formatius de formació professional, tots ells relacionats amb la restauració. En el grau superior, s'hi pot estudiar gestió i allotjament turístic, tècnic en agències de viatges, informació i comercialització turístiques, animació turística o restauració. En el grau mitjà s'imparteixen estudis de cuina i gastronomia i de serveis en restauració. Aquest tipus d'estudis també es poden cursar a Sant Ignasi a CETT, Escola d'Hoteleria i Turisme, a la Fundació de Restauració i Hostalatge i a la Granja-Escola Sinaí. En el món de les arts hi ha també una infinitat de professions a escollir, com el disseny en floristeria o les arts aplicades a la indumentària, al llibre o al mur. L'alumne es podrà convertir en tècnic superior d'arts plàstiques i disseny en gravat i tècniques d'estampació. O es pot aprendre la tècnica de la forja artística o de la galvanoplàstia. Els ensenyaments en artesania comprenen també la talla artística de fusta, la decoració ceràmica o la fotografia artística. Tots aquests estudis i molts altres poden ser cursats a l'Escola d'Art Massana, a l'Escola d'Art i Superior de Disseny Llotja o al Centre Autoritzat de Grau Superior d'Arts Plàstiques i Disseny Groc. En un altre sector hi ha els estudis de confecció i moda, on es pot aprendre a confeccionar, tant a mida com industrialment, peces de vestir, complements i d'altres articles tèxtils i de pell. S'estudien les tendències de la moda i es coneixen els diversos tipus de materials tèxtils. Els cursos es fan a l'Institut Anna Gironella de Mundet.
Òptica o química
Fabricar, retocar i fins i tot participar en el procés del disseny d'ulleres. Elaborar muntures segons les característiques facials i estètiques i aprendre a atendre clients. Aquests són alguns dels aprenentatges dels estudiants que vulguin convertir-se en tècnics superiors en òptica d'ullera, que s'estudia, a més de molts altres cicles, a l'institut Joan Brossa. A l'altre extrem de la ciutat, a la Barceloneta, l'institut Narcís Monturiol ensenya a ser professional de la fabricació de productes farmacèutics o a ser tècnic en planta química o tècnic de laboratori, en què s'aprèn a preparar mostres i fer anàlisis químiques, així com assajos físics o proves microbiològiques. I en l'àmbit de la sanitat es pot optar per convertir-se en auxiliar d'infermeria, en tècnic en farmàcia o parafarmàcia. Les especialitats en el sector sanitari comprenen també les emergències sanitàries, l'audiologia protètica, la dietètica, la higiene bucodental o la documentació sanitària. Aquests cicles es poden cursar a l'institut La Guineueta, o l'institut Salvador Seguí, entre molts altres.
Esquí, escalada i futbol
A l'institut Vall d'Hebron s'hi poden aprendre diferents tipus d'oficis, entre els quals destaquen els que fan referència al món de l'esport i les activitats de lleure. Així, els alumnes es poden convertir en tècnics en la conducció d'activitats físiques i esportives en el medi natural o en tècnics superiors en animació d'activitats físiques i esportives. Aquí aprendran a conduir clients en condicions de seguretat per senders o zones de muntanya a peu, amb bicicleta o a cavall. També dins de l'àmbit esportiu, l'FP permet fer-se professional d'esquí alpí, d'esquí de fons o de surf de neu. A més, es pot optar pel certificat d'excursionisme, en què es pot aprendre a promoure activitats i acompanyar persones o grups en la pràctica de l'excursionisme, o convertir-se en tècnic d'esport en alta muntanya, en descens de barrancs o escalada. Tots aquests cursos es poden fer a la CFTE Escola Pia de Catalunya. També hi la possibilitat de convertir-se en tècnic o professional d'esports com ara el futbol o el futbol sala.
Barcelona vol crear centres de referència
El mapa de la FP a Barcelona s'ha anat dissenyant en els darrers anys en funció de la demanda i l'oferta dels centres, però també amb el criteri prioritari de crear centres de referència en diversos estudis, i de marcar alguns ensenyaments preferents en centres que n'ofereixen de diversos tipus. Així ho explica el cap d'àrea de Formació Professional al Consorci de Barcelona, Eloi Vidal, que posa per exemple el cas de l'escola d'Hoteleria i Turisme de Barcelona, un centre que, en la localització que havia estat anteriorment oferia, a més d'estudis relacionats amb el món de l'hoteleria, molts altres cicles formatius. Quan es va construir el nou edifici es va optar per dedicar-lo exclusivament a restauració, hoteleria i també indústries alimentàries, cicle molt relacionat amb el preferent: «Per gestionar bé la formació professional cal seguir una línia que implanti centres de referència en funció de les especialitats que ofereixen», explica Vidal, que afegeix que aquesta política facilita també el contacte del món de la FP amb l'empresa, que sap on dirigir-se en cada cas. La mateixa experiència s'ha portat a terme en altres centres com és el Narcís Monturiol, especialitzat en química. Seguint la mateixa línia de prioritzar estudis, des del Consorci d'Educació se segueix impulsant que cada centre tingui una oferta preferent. És el cas dels estudis d'òptica a l'Institut Joan Brossa o els d'esports a l'Institut de la Vall d'Hebron.