ERC de Salt acusa Torramadé de pressionar per fer la requalificació de la Gassol
Joan Boada, regidor d'Urbanisme, diu que l'aleshores alcalde defensava amb vehemència un pla per construir-hi 600 pisos
«Semblava una subhasta, es tractava de l'operació urbanística més important de Salt i a mi, com a regidor d'Urbanisme, no em van dir res fins que ja ho tenien tot empastissat. Torramadé va intentar fer passar el pla parcial per junta de govern i ens vam discutir perquè des d'ERC crèiem que això s'havia de parlar en una taula, entre tots i amb els tècnics, i no en un restaurant. Ens hi vam oposar perquè era una actuació molt agressiva.» Així explica Boada el que va passar en la proposta de requalificació de la fàbrica Gassol, una operació urbanística en uns terrenys de 49.640 m², als quals s'havien de sumar dues peces més adjacents i que permetien arribar a desenvolupar un pla parcial de fins a gairebé 60.000 m². Tot plegat havia de servir per construir-hi entre 500 i 600 pisos, segons Boada, que el convertien en «una actuació molt agressiva».
Querella per engany
Aquesta promoció és la que ara és a l'ull de l'huracà. El motiu és la querella que ha presentat Salvador Sallés, propietari de l'empresa Turistime SL, i que havia arribat a un acord amb el propietari dels terrenys, Raimon Sanfeliu, per comprar-li la propietat per 27 milions d'euros. Aquesta quantitat era deu milions superior a la que quatre mesos abans –finals de juny del 2006– s'havia compromès a pagar Sanfeliu a la resta de propietaris dels terrenys, tots familiars. Aquí és on entra en joc Xavier Planella, de l'empresa Psinvers Serveis Territorials SL, que va actuar com a intermediari per negociar entre l'Ajuntament de Salt i Turistime la requalificació dels terrenys perquè passessin de ser industrials a residencials. Segons explica Sallés a través de la querella, Planella va ser el contacte amb l'aleshores alcalde de Salt Jaume Torramadé, que es va comprometre a tirar endavant la requalificació en diverses converses telefòniques, i també en un dinar conjunt al Massana de Girona. Per fer aquesta feina, Psinvers havia de cobrar 3,5 milions d'euros. Així, Turistime va firmar un contracte de compra dels terrenys a Raimon Sanfeliu el 23 d'octubre, i va abonar 6,4 milions com a primera paga a Sanfeliu, un milió a Psinvers i un milió més en un compte a Andorra, del qual no consta el destinatari. A més, es va firmar un contracte entre les dues societats on Psinvers es comprometia a la requalificació a risc de no cobrar, ja que, segons afirma la narració de Sallés, Planella va dir que l'alcalde ja havia rebut una recompensa econòmica.
Maig del 2007
Arriben les eleccions municipals i la requalificació no s'havia portat a terme. A més, hi ha un canvi a l'alcaldia de Salt, que passa a mans de Iolanda Pineda, coincidint amb l'inici de la crisi immobiliària. En no canviar el sòl de la Gassol a residencial, el febrer del 2008 Turistime presenta una querella per estafa, perquè considera que ni Planella ni Sanfeliu no han complert la part del tracte referent a la requalificació, i que això li ha comportat unes importants pèrdues econòmiques. A més, denuncia un doble engany perquè va abonar el 16% d'IVA de les primeres pagues, que en realitat no havia d'abonar. També hi ha altres processos judicials pel mig, perquè la resta de propietaris que van vendre la seva part a Sanfeliu no han rebut el total del preu acordat en l'operació.
Ara el jutge està investigant les acusacions i el procés està en fase d'instrucció. Han declarat ja diversos testimonis, entre ells Sallés, Planella i el mateix Torramadé. Carles Monguilod, advocat de Planella, va explicar ahir a aquest diari que han demanat el sobreseïment del cas, perquè consideren que Sallés coneixia perfectament les condicions del contracte i assessorats per professionals. Per això creu que la querella només obeeix a la voluntat de no pagar la resta de milions que li falten per pagar.
«No vam voler cedir»
El regidor Joan Boada ha assegurat que formalment mai no s'havia tramitat aquest pla parcial, i que des d'ERC –que formava govern amb CiU– «no vam voler cedir al pla que proposaven els promotors i l'alcalde». També ha explicat que després de les eleccions els promotors van tornar a presentar la proposta –l'única que havia vist–, però que immediatament la van arxivar.
Pineda aparca l'espai
L'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, va explicar ahir que tenen coneixement de la querella des de divendres de la setmana passada, arran de la negativa de la propietat de la finca a pagar l'IBI. Pineda, però, es va voler mostrar molt prudent en el moment de valorar les afirmacions del que s'hi explica, i va afirmar: «Volem que s'aclareixi al més aviat possible perquè hi ha acusacions molt greus, demano a la justícia que sigui ràpida.» D'altra banda, va assegurar que fins que no s'aclareixi aquest tema no faran cap requalificació urbanística dels terrenys de la Gassol, i que aparcaran qualsevol projecte que pogués sortir.
«Encara no he cobrat»
Una altra figura que apareix en la querella és la de Josep Comas, arquitecte i excap de llista de CiU a Llagostera. Comas és qui va dibuixar propostes per desenvolupar urbanísticament la requalificació, però ahir va explicar que no ha estat citat a declarar. De fet, i segons va dir, fa uns cinc anys Planella li va encarregar l'avantprojecte per veure què podia sortir dels terrenys de la Gassol, i ell va fer un estudi d'ordenació i zonificació, que li van encarregar que modifiqués tres o quatre vegades. Josep Comas, però, denuncia que va fer una factura per valor de 6.000 euros per fer aquesta feina, i que encara no l'ha cobrat.
Torramadé: «Boada té credibilitat zero»
El cap de llista de CiU a Salt, Jaume Torramadé, va evitar fer més declaracions ahir sobre la seva implicació en tot el cas del pla parcial de la Gassol, perquè considera que les informacions que estan sortint i que l'estan perjudicant s'estan traient de context. En aquest sentit, va afirmar que es remetia a les declaracions que havia fet dijous a la nit, quan va negar qualsevol implicació, i va explicar que des de l'Ajuntament havia rebut moltes propostes sobre el futur d'aquests terrenys: «Vull insistir que hi va haver molta gent que es va interessar per la situació dels terrenys i per la seva venda.» Dijous explicava també que la seva intenció era requalificar els terrenys de l'antiga fàbrica com a zona residencial, però no per fer-hi diversos blocs de pisos sinó perquè fossin una extensió d'acord amb el model del barri vell de la ciutat.
Respecte a les afirmacions del regidor d'Urbanisme, Joan Boada, Torramadé es va referir ahir a l'enfrontament personal que hi ha entre ells dos: «No contestaré res de tot aquest assumpte, i menys del senyor Boada, perquè m'és absolutament igual el que digui.» Per l'exalcalde, «Boada té credibilitat zero i amnèsia temporal quan li interessa.» A més, es va referir a episodis de tensió que hi ha hagut entre tots dos per remarcar la poca importància que dóna a les seves paraules. Torramadé va governar amb el suport d'ERC –encapçalada per Joan Boada– en l'últim mandat, el segon en què va ser alcalde de Salt.