Montilla inaugura a Terrassa la residència La Pineda amb retard i deficiències

Els familiars critiquen que l'edifici no sigui d'una sola planta per adaptar-lo als discapacitats psíquics

L'equipament, que està situat al carrer d'Icària al barri del Roc Blanc, havia de ser inaugurat el desembre del 2008. El trasllat, però, es va fer entre el 8 i el 22 des de l'antic hospital del Tòrax, on estava el centre des de l'abril del 1991, on ocupava una superfície d'uns 4.000 metres quadrats. Durant aquests catorze mesos, l'associació de pares i mares de La Pineda ha estat «lluitant» per aconseguir que la residència s'adeqüés a les necessitats dels discapacitats psíquics, com va explicar ahir la presidenta, Montserrat Vila. Gràcies a les seves reivindicacions van fer que s'ampliés l'entrada, que les portes es protegissin per evitar que els residents es fessin mal, que es canviessin les reixes i que es millorés la seguretat per evitar que els usuaris poguessin escapar-se. «Aquest edifici no estava pensat per a discapacitats psíquics», sosté Vila.

La mostra d'això és que l'edifici de la nova residència és de planta baixa més tres plantes. A la tercera planta, s'hi han instal·lat els discapacitats amb mobilitat molt reduïda, que han d'estar al llit o es mouen en cadira de rodes. En cas d'una emergència, aquesta ubicació suposaria un perill per a l'evacuació. Els familiars consideren que l'equipament hauria de ser només de planta baixa. Si més no, a Santpedor hi ha una residència que sí que s'ha construït només amb una planta. Una altra de les necessitats per als pares i mares dels usuaris és un jardí per poder estar-hi amb ells. Ara s'ha habilitat una terrassa on hi ha gespa i paviment. La presidenta de l'associació de pares i mares del centre va insistir que aquestes reivindicacions són també perquè es tinguin en compte a l'hora de dissenyar la propera residència per a discapacitats psíquics a la ciutat. De moment, ja hi ha uns terrenys cedits a Can Montllor per construir-la. Ara, depèn de la Generalitat que aquest centre es tiri endavant.

62 places i 4,85 milions

El Departament d'Acció Social ha invertit 4,85 milions d'euros en la construcció de la residència La Pineda, que està gestionada per la Fundació Vallparadís de Mútua Terrassa. El centre té una capacitat total de 62 places residencials i 18 d'atenció diürna, tot i que ara només hi ha 14 usuaris. Pel que fa a la residència, està organitzada en sis grups d'usuaris. Hi ha 42 persones amb pluridiscapacitats i 20 amb trastorn de conducta, que necessiten un suport generalitzat. L'edifici, de 3.500 metres quadrats, està distribuït en planta soterrani, planta baixa i tres plantes. El centre de dia està situat a la planta baixa, on hi ha els espais d'ús diürn, les aules, els tallers, el menjador d'usuaris externs i el gimnàs per a rehabilitació. La residència es troba a les tres plantes superiors. Hi ha 26 habitacions individuals i 18 de dobles. El centre disposa d'una seixantena de professionals.

L'aposta per les polítiques socials

El president de la Generalitat, José Montilla, va recordar ahir durant la inauguració que el tripartit ha posat en marxa dotze centres de salut mental en els últims quatre anys. Montilla va indicar: «Entre tots estem aconseguint que la discapacitat acabi de sortir fora dels murs on ha estat tancada.» A més, va afegir que els usuaris, els familiars i els professionals de La Pineda estan enviant al país «un missatge d'esperança».

La consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, va admetre que el camí per posar en marxa la nova residència «ha estat llarg». Capdevila va posar aquest centre com a exemple de «l'aposta ferma del govern de la Generalitat per les polítiques socials». L'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, va recordar que l'Ajuntament està treballant perquè la ciutat sigui inclusiva i perquè «les persones amb discapacitat siguin considerades persones».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.