Més misteri suec

Noves traduccions de Jungstedt i Läckberg mantenen el degoteig de gènere negre nòrdic

L'escriptora sueca Aasa Larsson, autora de títols com ara Sang vessada, no té cap lligam familiar amb Stieg Larsson. És un cognom habitual al seu país. Quan va visitar, a principi d'any, Barcelona amb motiu del cicle BCNegra admetia que s'havia reconciliat amb el seu cognom –el trobava avorrit– gràcies a l'èxit de l'autor de la trilogia Millennium. Anècdotes a banda, els autors escandinaus són conscients que el fenomen Larsson existeix, i que ha donat visibilitat a una literatura –bàsicament gènere negre– fins ara força desconeguda al nostre país. Ells ho estan aprofitant i les editorials, també.

No és casualitat, doncs, que coincideixin al mercat «post-Sant Jordi» novetats en català d'autores com ara Mari Jungstedt i Camilla Läckberg, dues de les novel·listes que exemplifiquen l'onada imparable d'escriptors nòrdics. Com tampoc no és casual que la fira del llibre de Madrid, que comença aquest divendres, hagi decidit dedicar la seva 69a edició a la literatura de Dinamarca, Finlàndia, Islàndia, Noruega i Suècia.

Ningú no ho ha vist, Ningú no ho ha sentit, i ara Ningú no ho sabia. Columna publica un nou relat de Mari Jungstedt (Estocolm, 1962), una periodista sueca que va decidir passar-se a la novel·la i ha obtingut un important ressò amb una sèrie de casos ambientats a l'illa de Gotland. En aquest cas, el detectiu Anders Knutas s'haurà de remuntar als rituals dels víkings per investigar la desaparició d'una estudiant d'arqueologia que treballava en un jaciment.

D'altra banda, Amsterdam publica Crim en directe, el tercer volum en català de Camilla Läckberg (Fjällbacka, 1974) després de La princesa de gel i Les filles del fred. L'editorial preveu publicar en llengua catalana les set novel·les que han aparegut de la sèrie, que l'escriptora situa a la zona on va néixer, i que protagonitzen Erica Falck i Patrik Hedström. La saga ha venut 3,3 milions d'exemplars a tot Europa. En aquesta nova història, la policia de Tanumshede investiga un aparent accident de trànsit que es barreja amb la gravació d'un reality show al municipi.

Sjöwall i Walhöö

Per intentar entendre un fenomen com aquest sempre és interessant anar als orígens. La parella sueca Maj Sjöwall (1935) i Per Walhöö (1926-1975) estan considerats els reinventors del gènere negre a Suècia, i són una referència per a les noves generacions, però també ho van ser per a escriptors consagrats com ara Henning Mankell. Sjöwall i Walhöö van escriure junts, entre 1965 i 1975, deu llibres amb l'inspector Martin Beck com a protagonista, en els quals van fer servir la novel·la policíaca per treure els draps bruts de la idíl·lica Suècia del benestar i la socialdemocràcia. Columna publica aquest mes de maig El policia que riu (1968), el quart cas de l'inspector Beck i que el 1973 va portar al cinema el director Stuart Rosenberg.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.