cultura

El gran antídot contra la por

Una exposició sobre la Nova Cançó al Museu d'Història de Catalunya treu del calaix centenars d'objectes i fotografies

Des de les cobertes de discos de les Germanes Serrano que hi ha penjades a l'espai de l'exposició dedicat a la prehistòria de la Nova Cançó fins a la multipantalla que, ja al final de l'itinerari, projecta vídeos de grups de música actuals, hi ha escassament cinquanta metres. Sense el que es recorda, però, en aquest tram, com apuntava ahir Agustí Alcoberro, director del Museu d'Història de Catalunya, el país no s'explicaria tal com és. «La cançó va ser un gran antídot contra la por», assegurava. «La revolta popular i social, la reivindicació nacional, es va fer a través dels cantants –afegia el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras–. Gràcies a la Nova Cançó, tota la cultura del país es va desacomplexar.»

Dividida en quatre apartats –Una aventura de complicitat (1961-1968), La resistència a una dictadura en agonia (1969-1975), La banda sonora d'una eufòria col·lectiva (1976-1979) i L'herència d'uns cantants en una crisi crònica (1980-2010)–, la mostra emfasitza episodis com l'acte impulsat el 1961 per Miquel Porter en el qual es va emprar per primer cop el concepte Nova Cançó; els recitals catàrtics de Lluís Llach, Pi de la Serra i Raimon al Palau d'Esports de Montjuïc en una època, la dels primers anys de la Transició, en què els mítings polítics no estaven encara permesos o l'eufòria viscuda en les Sis Hores de Cançó a Canet. L'escenografia, d'Ignasi Bonjoch, també guarda espai per subratllar el paper de la poesia, la qual la Nova Cançó va ajudar a divulgar, i discogràfiques com ara Edigsa i Concèntric, així com una sèrie d'entrevistes a cantants que donen el seu punt de vista sobre el fenomen.

Onze recitals posen de relleu la influència del fenomen

«La Nova Cançó no és només història, sinó una realitat ben viva –assegurava Xevi Planas, comissari de l'exposició–. Alguns dels cantants veterans continuen tocant i altres de joves ho fan amb l'herència del que s'han trobat.» Per posar-ho de relleu, la terrassa del museu ha programat un cicle d'onze recitals, a quatre euros cadascun: Sisa (1 de juliol), Grup de Folk (8), Joan Isaac (15), Mazoni (22), Sanjosex (29), Pi de la Serra (5 d'agost), Francesc Burrull (12), Toti Soler (19), Anna Roig (26), Miquela Lladó (2 de setembre) i Roger Mas (10).

Una pila de material inèdit

Alimentant-se, bàsicament, dels arxius de Fermí Puig i Xevi Planas, així com també de les cessions de músics i promotors, l'exposició exhibeix la popular mascota del programa radiofònic de Salvador Escamilla, els primers contractes laborals que els pares de Pau Riba i Lluís Llach van firmar per als seus fills, encara menors, o edicions de discos que són autèntiques peces de col·leccionisme, com l'EP de Miniatura editat en l'època de l'arribada de l'home a la lluna, i que incloïa el retallable d'una nau. Entre les 150 fotografies que s'hi presenten, d'altra banda, n'hi ha de prou conegudes (Raimon al Poble Nou en una imatge utilitzada per a la coberta d'Al vent, o el molt concorregut Festival de Folk de la Ciutadella del 1968), però també moltes d'inaudites: Serrat traslladant un piano dalt d'un carro a Cala d'Or, Raimon en la tancada d'intel·lectuals a Montserrat el 1970, el primer Festival de la Cançó Catalana Ballable (1961) o la que il·lustra aquest article: els tres últims jutges al bar de la Cova del Drac.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.