Anar amb bus de Montblanc a Tarragona pot ser més car amb les noves targetes

La culminació de la integració tarifària, de la qual alguns municipis queden exclosos, fa aflorar disfuncions

El viatge entre Tarragona i Lleida, que para en diverses localitats de l'Alt Camp i la Conca, està explotat per l'empresa gallega Vibasa –Vigo Barcelona SA–, una de les poques operadores al Camp que no s'han adherit al sistema tarifari integrat. Cap de les noves targetes, doncs, funciona en els seus busos, i usuaris de pobles com ara l'Espluga i Vimbodí i Poblet –que tenen aquest únic servei de bus per viatjar a la capital de la demarcació– en queden directament al marge. «Ho vaig preguntar, però em van dir que el viatge agafava dues províncies i l'abonament és només per a una, i això els creava un conflicte», explicava ahir a la tarda una usuària espluguina. Un argument, en tot cas, que no és del tot convincent si es té en compte, per exemple, que Transports Públics del Priorat i Hispano Igualadina també fan viatges entre Reus i Falset que després arriben a la Ribera d'Ebre, i les noves targetes hi són igualment vàlides per als viatges que surten o no passen del Camp. A més –tot i que no hi fa cap desplaçament intern– es dóna el fet que la companyia Hife, que va a les Terres de l'Ebre, sí que està adherida a la integració. Fonts de Vibasa, en tot cas, al·legaven raons semblants sobre el canvi de regió per justificar la seva no-adhesió a la integració, i lamentaven que en la pràctica «només hi ha actiu un cinturó», en referència la zona 1, on hi ha Tarragona, Reus i el centre de la Costa Daurada. Fonts de l'Autoritat Territorial de la Mobilitat es limitaven a explicar que «hi ha hagut operadors que no han volgut entrar en la integració tarifària, o no s'hi ha arribat a un acord».

Targetes més cares

Bastant semblant és el cas de Montblanc, tot i que aquí hi paren més línies i la paradoxa és major. Algunes, així, també estan operades per Vibasa –com ara les que van d'Irun i Pontevedra a Port Aventura–, però altres estan explotades per Plana –des de Tarragona fins a Barberà de la Conca– i Hispano Igualadina –fins a Andorra i fins a Igualada–. En el cas de Vibasa, el preu fins a Tarragona és d'1,8 euros. Amb Plana, de 2,7, i amb Hispano Igualadina, de 2,5 euros. Com que Montblanc i Tarragona disten tres zones –tot i que en el mapa facilitat per ATM les dues zones es toquen, el viatge real en travessa una d'intermèdia, fet que també passa entre Reus i Falset, que gasta igualment tres zones– una targeta T-10/30 val 21 euros, i una T-10 –la que es preveu majoritària– en costa 25. És a dir, 2,1 i 2,5 euros el viatge, respectivament, igual o més car que alguns dels bitllets solts. «És cert, però potser hi ha gent que es coordina millor amb horaris d'altres companyies», justifiquen des d'ATM, des d'on també recorden que amb la targeta es poden fer transbords un cop s'arriba a Tarragona.

Ja fa anys que els usuaris conquencs, en tot cas, es queixen perquè amb Vibasa no poden comprar el bitllet fins a cap poble de l'Alt Camp, tot i que hi pari, perquè l'empresa no pot explotar aquesta part de la línia, i així si volen fer el viatge han de pagar el bitllet com si anessin a Tarragona. Per això mateix, tot i que Valls i Montblanc són termes que es toquen i en teoria hi val l'abonament d'una zona, en la pràctica no es ven perquè «depèn de quina companyia fa el viatge, i per on passa», admet ATM, que recorda que continuen sent els conductors els que haurien de controlar que cada viatger faci l'itinerari pel qual ha pagat.

Els avantatges de la T-10

Petites disfuncions a banda, i un cop s'han resolt ja els problemes informàtics que havien sorgit en la lectura d'algunes targetes, l'èxit de la nova T-10 sembla inqüestionable quan amb prou feines fa una setmana que va sortir a la venda. «Molta gent l'estava esperant; té de bo que és multipersonal, i per exemple moltes àvies que van a buscar els néts a col·legi la fan servir perquè amb la T-10 poden pujar elles i la canalla», comenten des del Centre d'Atenció al Client de l'estació de busos de Tarragona. I hi posen un altre exemple pràctic: «Si algú de Cambrils treballa a l'Arrabassada de Tarragona, amb un sol viatge agafa el bus interurbà i l'urbà, i surt molt a compte, i potser encara més si parlem de dues zones.» De fet, la connexió amb el servei urbà de Tarragona, Reus o Salou –falta en altres municipis com ara Valls i el Vendrell– també ha estat molt valorada, igual que el fet de no haver de dur diners en efectiu. Els abonaments, a més, es poden recarregar tot i que encara no se n'hagin esgotat els viatges, excepte si es vol canviar de tarifa (s'usa una única targeta que val 2 euros i no es llença ja que es recarrega).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.