Utilitzar la força indispensable
L'agent de la Policía Nacional José Luis Montes ha presentat un DVD que recull tècniques de defensa personal policial
José Luis Montes és de moviments àgils i segurs, com els experts en arts marcials, i té la mirada freda i atenta d'un policia veterà. És subinspector de la policia judicial de la Policía Nacional, instructor oficial de defensa personal policial i mestre de karate, full-contact i boxa tailandesa, entre altres disciplines. El dimecres 16 de juny va presentar el seu darrer projecte professional, el DVD International protocols police self defense, la primera compilació de diverses tècniques de defensa personal policial que són el resultat de combinar la seva experiència col·laborant amb policies d'arreu del món (en missions policials de pacificació, sota la bandera de les Nacions Unides) amb els seus amplis coneixements en les arts marcials. I tot plegat, sense deixar de banda l'observació rigorosa del dret internacional i la legislació vigent en cada país. «Es tracta de vetllar per la teva pell, per la dels teus companys i per la de la resta de persones, però sempre tenint en compte el que estipula la Declaració Universal dels Drets Humans. Hem de reduir els agressors fent servir la força mínima indispensable», explica aquest expert en defensa personal policial.
Les tècniques de detenció actuals tenen l'origen al Japó dels anys quaranta, quan diversos mestres de karate, judo, aikido i kendo van unificar les tècniques més adients per als agents de l'ordre. Ara, Montes actualitza aquesta tradició i la combina amb els coneixements adquirits al llarg dels anys. El resultat és un treball dirigit «a qualsevol membre de les forces i cossos de seguretat de l'Estat, així com escortes personals, agents de seguretat, funcionaris de presons i fins i tot mestres d'arts marcials», assegura el subinspector. El DVD recull seixanta sèries tècniques dividides en sis blocs: detenció en situacions diverses en funció del perill que comporta el detingut i de la resistència que ofereix, tècniques d'emmanillament, maneres de combatre la resistència passiva, conducció segura de detinguts amb manilles o sense, tècniques d'immobilització i control de detinguts a terra, i defensa personal en situacions d'agressió que acaben amb una detenció.
Montes va començar a practicar judo i karate el 1977, amb el mestre Ricardo Cánovas (especialista en medicina esportiva). Deu anys després va fer-se policia, i al cos de la Policía Nacional de seguida es va especialitzar en defensa personal policial, amb el campió del món policial de judo, José María Benito. Des de llavors ha anat acumulant mèrits en els àmbits policial i de les arts marcials, i engreixant el seu currículum. Set anys al grup operatiu especial de seguretat (GOES), missions policials en països com ara Algèria, Haití i Mauritània; tres anys destinat al barri Xino de Barcelona; tres anys més al grup per a la prevenció de robatoris, i un llarg etcètera d'actuacions policials. Avui dia combina la feina de subinspector de la policia judicial amb les tasques de conseller tècnic policial de l'ONU, de professor de defensa personal en diversos centres esportius, dins i fora de l'Estat, i d'instructor oficial de la Policía Nacional.
No és habitual que l'Estat ofereixi cursos de reciclatge en defensa personal als agents dels diversos cossos policials, cosa que obliga els que hi estiguin interessats a assumir-ne els costos i a mirar de combinar els horaris laborals amb els dels cursos. D'aquí l'èxit de les activitats formatives com la de Montes, coneixedor de la realitat policial i, per tant, de les necessitats pràctiques dels seus alumnes.
«La defensa personal és una eina indispensable en la nostra feina», explica un agent de la policia local de Manresa, alumne de Montes. «Es tracta d'aprendre a utilitzar la força de manera proporcional a les necessitats de cada moment. Amb Montes adquirim coneixements teòrics i pràctics aplicables en situacions reals d'estrès. La resta és constància i pràctica», hi afegeix el policia.