cultura

El Teatre Principal mantindrà el nom però la sala gran s'anomenarà Enric Borràs

El govern municipal dóna el vistiplau a noves denominacions d'espais públics, com ara la plaça de Pompeu Fabra

Un cop acabades les obres de remodelació externa, el nom del Teatre Principal es mantindrà a la façana, mentre que al vestíbul de l'equipament es posaran indicadors amb la denominació de les dues sales, Enric Borràs per a la platea i Pepe Rubianes per a la sala petita, a la part superior de l'amfiteatre. Aquesta decisió, que el regidor de Cultura qualifica de «consens», tanca la possibilitat que tot el teatre porti el nom del prestigiós actor badaloní, tal com havien demanat un grup de persones de la ciutat, moltes d'elles vinculades a les arts escèniques. Jaume Lleal, impulsor de la iniciativa, assegura que «és molt trist que una persona com Enric Borràs, que ha portat el nom de Badalona arreu, no pugui donar nom a un teatre i, en canvi, en tinguem dos amb noms com Zorrilla i Blas Infante, que res tenen a veure amb Badalona». El president dels Amics del Teatre Zorrilla, Jaume Arqué, que havia donat suport a la proposta, es considera «decebut» per la decisió i al darrere hi veu una motivació política pel fet que Borràs va optar per continuar treballant a l'Estat un cop acabada la Guerra Civil i va rebre reconeixements per part del règim franquista. «Si algú hagués proposat el nom de Margarida Xirgu, segur que les forces d'esquerres no haurien tingut cap dubte», manté. Els impulsors de la iniciativa van intentar buscar el suport de les diferents forces municipals i el van trobar a Convergència. El mateix Ferran Falcó, president del grup municipal de CiU, explica que va «quedar sol» defensant la proposta d'Enric Borràs a la comissió de nomenclàtor, però admet que accepta «democràticament» la decisió presa. El grup del PP també va expressar el seu suport a la iniciativa, però el representant del grup no va assistir a la reunió de la comissió de Nomenclàtor, com tampoc ho va fer el representant d'ICV-EUiA.

Chalmeta justifica la decisió al·legant que Borràs «és un personatge amb suficient reconeixement per part de la ciutat; té la medalla d'or de Badalona i dóna nom a un carrer i a un institut». A més, tant el regidor com el mateix alcalde han reconegut que el nom de Principal «ja està consolidat i és el que fa servir la gent».

La sala petita del teatre durà el nom de Pepe Rubianes en resposta a una proposta feta pel grup d'Iniciativa poc després del traspàs de l'actor. Carles Sagués, president del grup d'ICV-EUiA, considera «molt oportuna» la decisió perquè es tracta «d'una persona compromesa més enllà de les seves qualitats artístiques».

ELS NOUS NOMS

Plaça de Pompeu Fabra
Espai delimitat pels carrers d'Anselm, Clavé, de la Creu, plaça de l'Alcalde Xifré i avinguda de Martí Pujol
Plaça de Mossèn Miquel Espinosa
Espai delimitat pel passeig de la Salut, l'avinguda d'Alfons XIII i el carrer de Ramon Llull
Plaça de Josep Boada i Vila
Espai situat a la cantonada de l'avinguda de Lloreda amb els carrers de Navata i Ripoll
Passatge de Sant Jeroni
Tram que resta de l'antic camí de Sant Jeroni a Bufalà
Escola d'infants Uni-Dori
Situada al passeig d'Olof Palme, 15
Escola d'infants Virolet
Situada al carrer Molí de la Torre, 169
Sala d'Enric Borràs
Sala gran del teatre Principal
Sala de Pepe Rubianes
Sala petita del Teatre Principal

El nomenclàtor reconeix la tasca de badalonins

Pompeu Fabra ja és oficialment el nom de la plaça que s'està construint a l'Illa Central. La decisió, que s'havia fet pública anteriorment, reconeix la figura del lingüista autor del Diccionari general de la llengua catalana, que va residir a Badalona. Aquest no és l'únic nom de persones vinculades a la ciutat que s'han afegit al nomenclàtor de Badalona. Hi apareix també la figura de mossèn Miquel Espinosa, que donarà nom a una plaça de la Salut, que va ser precisament el barri on va exercir de rector entre els anys 1955 i 1979. Espinosa va destacar per l'obra social que va desenvolupar al barri, i va ser el promotor de la construcció de l'església del passeig de la Salut i del col·legi que hi havia al costat. L'altre nom, el de Josep Boada i Vila, proposat per ICV-EUiA a instàncies del consell d'entitats del districte 8, correspon a un líder veïnal i lluitador social per la dignificació urbana del barri de Lloreda durant els anys seixanta i posteriors i un dels fundadors de l'associació de veïns del barri, que va ser la primera de l'Estat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.