salut
Els veïns del Raval Sud viuen menys que els del Nord
L'esperança de vida a la part baixa del barri és 3 anys inferior
L'atur porta més morts prematures a Nou Barris
El Raval és un dels barris de Barcelona amb rendes familiars més baixes, amb més presència de població immigrada (més de la meitat dels veïns són d'origen estranger) i més proporció de gent gran. Aquests i altres factors, per exemple, el deteriorament dels habitatges, determinen l'estat de salut de la població del barri, que presenta indicadors força per sota de la mitjana de la ciutat. Així ho recull el document La salut al Raval. Una mirada des del propi barri, una monografia elaborada per la fundació Tot Raval, amb el suport de l'Obra Social La Caixa, on també es fan evidents diferències notables entre el Raval Sud i el Raval Nord.
Per començar, l'esperança de vida a la part sud del barri és 5 anys inferior a la mitjana de la capital en el cas dels homes i 3,6 anys pel que fa a les dones, mentre que al nord, la diferència es redueix a 1,4 i 1,1 anys respectivament.
En qualsevol cas, tal com a punta l'estudi –on s'inclouen testimonis de veïns i professionals del barri–, la mortalitat és més elevada al Raval bàsicament per una incidència més alta de tot tipus de malalties, especialment les transmissibles com el VIH-sida o la tuberculosi.
No obstant això, el darrer informe de salut de l'ajuntament (amb dades de 2010) constata que el districte on més està augmentant l'atur, la privació i, en conseqüència, la mortalitat prematura no és Ciutat Vella, sinó Nou Barris. De fet, la renda familiar més baixa de la ciutat es registra al barri de Can Peguera.