La UdG prepara un gran cicle de debats
El primer, que tractarà sobre el dret a decidir i la independència de Catalunya, tindrà quatre jornades
El rector de la UdG, Sergi Bonet, ho té clar, vol que la universitat contribueixi a oferir arguments des d'una visió intel·lectualitzada d'aspectes socials que preocupin la societat. Ho va dir ahir durant la presentació dels debats universitaris sobre identitat nacional, el dret a decidir i la independència, El procés, a debat, que en serà el tret de sortida. Bonet, que agraeix el treball dels acadèmics que han hagut de dedicar esforços a preparar aquest cicle, va posar en relleu que la UdG “és l'única universitat del sistema públic català que ofereix aquests debats”. En pròximes edicions es tractaran temes com ara la crisi econòmica o la immigració, entre d'altres.
Joan Verges, professor titular de l'àrea de filosofia moral i política del departament de filosofia, organitzador del cicle juntament amb els també doctors, Oriol Ponsatí i Toni Sellas, destaca que l'estructura està pensada per oferir arguments: “La conclusió és el de menys, el que és important és com els ponents hi han arribat.” Per això els ponents posaran sobre la taula, amb arguments a favor i en contra: les identitats dels pobles, la capacitat de decidir, els tipus de decisions que es poden prendre i si els ciutadans han de ser o no consultats.
El cicle, que ha estat organitzat per la Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani, s'iniciarà el dijous 9 d'octubre amb la conferència inaugural que impartirà Montserrat Gibernau, doctora en teoria política per la Universitat de Cambridge. El procés, a debat es farà durant quatre jornades, fins al 4 de novembre, poc abans de la data de la consulta.