educació
Manifest en defensa de més literatura en el batxillerat
El document ja ha rebut centenars d'adhesions de docents i escriptors
Alerten del perill de la llei Wert
Un col·lectiu de professors que imparteixen l'assignatura de literatura, tant en secundària com a la universitat, han promogut un manifest en què reclamen més presència d'aquesta matèria en el batxillerat humanístic. Els impulsors d'aquest manifest, que ja corre per la xarxa, tot i que es presentarà públicament demà, alerten que l'aplicació de la llei Wert (Lomqe) castiga encara més una matèria “ja prou menyspreada” fins ara, fins al punt que “corre el risc de desaparèixer”, tal com està plantejat el nou batxillerat humanístic.
Fins ahir, el manifest ja havia rebut prop d'un miler d'adhesions, entre les quals hi ha les d'escriptors com Imma Monsó, Ada Castells, Vicenç Altaió, Biel Mesquida, Empar Moliner, Maria Barbal, Jaume Cabré, Enric Casasses, Quim Monzó i Albert Sánchez Piñol. La iniciativa va sorgir de Clara Soley i Antoni Dalmases, amb la col·laboració d'Antoni Carbonell, Montserrat Sarret i Francesc Foguet, coordinador del màster universitari en estudis teatrals de la UAB.
El manifest Per un país més lliure, més culte i més humà fa èmfasi en el moment històric que viu el país i insta les institucions i la societat a prendre consciència del paper que hi ha de tenir la cultura escrita, la literatura i tot el bagatge artístic i humanístic que és patrimoni de tots els catalans.
Els impulsors alerten que decisions “salvatges” imposades des de Madrid no poden ser l'excusa, “ja sigui per desídia o ignorància”, per arraconar uns coneixements que contribueixen a fer que els ciutadans pensin, raonin i adquireixin sentit crític.
Els firmants del document reclamen a les autoritats que compleixin les seves reiterades promeses de fer que la literatura recuperi la seva presència en els ensenyaments obligatoris i el batxillerat de manera preeminent i no com a auxiliar de l'aprenentatge de la llengua.
Tothom qui vulgui adherir-se al manifest, ho pot fer enviant un correu electrònic a l'adreça [email protected] o a través de la plataforma Change.org.