Tradició de truiters

Una mostra de 115 plats va omplir la plaça d'Ulldemolins en la tradicional Diada de la Truita amb Suc

Una tradició com és la preparació de la truita amb suc típica prioratina no passa per alt ni als mateixos habitants d'aquesta comarca, que coneixen prou bé com cuinar-la, ni als curiosos de fora que s'apropen cada any a la diada popular d'aquest consistent àpat a Ulldemolins (el Priorat). Aquest municipi va congregar ahir prop de 2.000 persones als seus carrers en el que va ser un dia festiu i amb els fogons a fora a la plaça. Allí, a la plaça del Santuari de la Mare de Déu de Loreto, una mostra de 115 plats ocupava tot el llarg de la taula del concurs que, a més, estava envoltada de curiosos amb el sentit de l'olfacte ben aguditzat i que esperaven el seu torn per fer un mos a aquestes truites d'espinacs i fesols.

Ja de bon matí, una llesca de pa torrat, llonganissa, una arengada i botifarra van ser els ingredients per preparar l'esmorzar de la diada. I si després de tot el matí hi havia qui s'havia quedat amb gana, de ben segur una cassoleta de truita amb suc va apaivagar els budells fins i tot del més afamat del poble. «Aquest és un plat molt consistent. Es remunta a una època de pobresa quan els pagesos, amb la necessitat d'agafar forces per anar a treballar al camp, van haver d'enginyar-se-les per crear un plat amb consistència; això sí, a falta de tall, s'hi posava bacallà», explicava la Maria Domènech, guanyadora del segon premi del concurs de l'edició passada, mentre cuinava el plat sota la mirada de milers de visitants.

Ulldemolins va atreure ahir una afluència de visitants que quadruplicava la població (uns 500 habitants). L'alcaldessa, Misericòrdia Montlleó, va explicar: «Després de 28 anys celebrant aquesta festa, podem dir que juntament amb el vi i l'oli de la comarca, la truita amb suc està més que consolidada en el panorama gastronòmic prioratí. Ha sigut una afluència massiva la que s'ha apropat enguany a Ulldemolins. Hem arribat a repartir 1.200 tiquets de degustació.» Els guanyadors del concurs de degustació i decoració van ser Tomàs Llurba i Josep Borrull, respectivament, que ensenyaran al públic a preparar aquest plat l'any vinent.

LA RECEPTA

El millor moment per aprendre a cuinar la truita amb suc del Priorat va ser ahir, i a Ulldemolins les dues guanyadores del concurs de l'edició passada, Montse Borrull i Maria Domènech, ensenyaven a preparar aquest plat: «Fem la truita amb els espinacs i els fesols i la reservem. Posem oli a escalfar a la cassola de terra, un parell d'alls, farina, julivert, una picada d'ametlles, avellanes, nous, pinyons i una mica de pebre vermell. Remenem i hi afegim el brou de carn. Quan arrenca a bullir s'afegeix la truita al suquet, el bacallà dessalat i deixem que faci xup-xup durant uns cinc minuts.»

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.