Societat

La crisi dispara l'intercanvi

Amb la crisi la població ha canviat de mentalitat i sorgeixen moviments que prediquen el retorn als orígens i el respecte a l'entorn

Les ecoxarxes, grups locals ecologistes alternatius, impulsen la moneda pròpia

“És una manera que la gent no llenci, canviï objec­tes que no li ser­vei­xen per d'altres que li poden ser d'uti­li­tat i, a més, és sos­te­ni­ble”. Ho explica Albert Fer­rer, mem­bre de Tiana Solidària, enti­tat que ja ha orga­nit­zat sis fires d'inter­canvi, l'última el 20 de març pas­sat. Aquest tipus de fires –en els últims dos anys de gran pro­li­fe­ració a tot Cata­lu­nya–, tenen cada cop més accep­tació entre la població perquè, real­ment, aquesta ha des­co­bert que és una bona manera de treure de casa objec­tes inútils i can­viar-los per altres que fan ser­vei. També perquè cada cop hi ha més consciència social i medi­am­bi­en­tal.

Aques­tes fires ser­vei­xen per inter­can­viar objec­tes i experiències (una peça de roba per un mas­satge, per exem­ple), però també són la punta de l'ice­berg, la part visi­ble, d'un canvi de men­ta­li­tat.

Canvi de men­ta­li­tat

“Hi ha un movi­ment molt ampli i molt cohe­rent. Se'n diu decrei­xe­ment i es l'única sor­tida del col·lapse en què estem ficats. No és un movi­ment polític, hi ha un com­po­nent espi­ri­tual i un retorn als orígens, a una vida més sen­zi­lla, res­pec­tu­osa amb l'entorn i en què l'impor­tant és el benes­tar de les per­so­nes”, il·lus­tra Fer­rer.

El decrei­xe­ment –expli­quen els seus segui­dors en blocs i pàgines web–, “és saber atu­rar-se i can­viar el rumb en el moment que hem arri­bat massa lluny”; “és esco­llir la sim­pli­ci­tat quan s'evi­den­cia que l'abundància no ens fa feliços”. És un cor­rent de pen­sa­ment i un movi­ment que pretén reu­nir sota un paraigües comú totes aque­lles llui­tes i rei­vin­di­ca­ci­ons ja exis­tents que inten­ten ofe­rir una res­posta cohe­rent “a la direcció suïcida que com­porta la fe en el crei­xe­ment econòmic con­tinu i, alhora, posar sobre la taula la impos­si­bi­li­tat de pro­duir i con­su­mir sem­pre més”.

En aquesta línia –i lli­gada a les fires d'inter­canvi i de segona mà però en un movi­ment que va més enllà–, exis­teix des de fa dos anys a Cata­lu­nya les ano­me­na­des eco­xar­xes, que fun­ci­o­nen amb el que en diuen moneda social.

Les eco­xar­xes

Els pri­mers a implan­tar aquest sis­tema van ser els mem­bres de l'eco­xarxa del Mont­seny, que el gener del 2009 van bate­jar la seva moneda com a eco­seny.

“Les eco­xar­xes som uns grups de tre­ball, unes asso­ci­a­ci­ons locals, que fun­ci­o­nem en règim assem­ble­ari, que volem poten­ciar la cre­a­ti­vi­tat de les per­so­nes i inter­can­viar el que produïm amb una moneda pròpia al marge del sis­tema”, explica Pere Ardèvol, fun­da­dor de l'eco­xarxa del Mont­seny.

Estan con­nec­tats en xarxa i les fires són “punts de tro­bada per, sobre­tot, donar a conèixer el movi­ment”. “Volem poten­ciar l'eco­no­mia local, l'eco­lo­gia i la cre­a­ti­vi­tat de les per­so­nes. Vam voler crear el que és una moneda popu­lar, per inter­can­viar les nos­tres cre­a­ci­ons, siguin mate­ri­als o de conei­xe­ment”, diu. “La nos­tra moneda ser­veix din­tre del nos­tre grup però també és inter­can­vi­a­ble amb altres eco­xar­xes”, manté.

En aquests moments i a banda de la del Mont­seny, hi ha les eco­xar­xes de Bar­ce­lona, Osona, Tar­ra­gona, el Penedès i el Pallars, i ara se n'està inten­tant crear una a Girona.

Un eco­seny = un euro

Un eco­seny (o eco en el cas de Bar­ce­lona, per exem­ple) equi­val a un euro. Aquests grups fun­ci­o­nen de manera que hi ha un grup de tre­ball, el GT Moneda, que ges­ti­ona l'estat de comp­tes de l'asso­ci­ació (que és públic) i qui dipo­sita els diners de veri­tat (els euros) en un banc (el Tri­o­dos Bank, que segons l'eco­xarxa del Mont­seny, és “una banca ètica”). “La moneda social ser­veix per com­ple­men­tar l'eco­no­mia de les per­so­nes, per dina­mit­zar l'eco­no­mia local... en cap cas pre­te­nem des­ban­car la moneda ofi­cial”, explica Ardèvol, que insis­teix que de cap manera són auto­su­fi­ci­ents. “Al Mont­seny ara som unes 200 per­so­nes, som molt mino­ri­ta­ris, però cada cop hi ha més gent interes­sada, igual que en altres llocs”, explica. “Aquesta moneda l'hem creat nosal­tres, la ges­ti­o­nem nosal­tres i tot es basa en el nos­tre grup i en la con­fiança. Diem que men­tre l'euro és una moneda de domi­nació, l'eco­seny és una moneda d'alli­be­ració”.

Albert Fer­rer, de Tiana Solidària, explica que durant el cor­ra­lito a l'Argen­tina i Uru­guai, diver­ses comu­ni­tats es van orga­nit­zar i van crear una moneda social.

Els res­pon­sa­bles de l'eco­seny i l'eco­xarxa del Mont­seny, els pio­ners, mun­ten parada en la majo­ria de fires d'inter­canvi que es fan a Cata­lu­nya i donen a conèixer aquest movi­ment alter­na­tiu. A través de les eco­xar­xes i les seves pàgines web es poden saber totes les fires d'inter­canvi que es fan a Cata­lu­nya.

Banc del temps: donar, rebre i compartir el temps amb altres persones

Des del 1998 existeix a Catalunya el que es coneix com els bancs del temps: xarxes d'intercanvi de temps (hora per hora) entre persones que s'inscriuen en un projecte amb l'objectiu de donar, rebre i compartir el seu temps amb altres persones, generalment del seu entorn més proper (veïns i veïnes del barri on viuen o treballen en casos de ciutats; en els casos de pobles petits és tota la població qui s'hi pot implicar).

A Barcelona, el primer banc del temps va inaugurar-se a finals del 1998 dins d'un projecte europeu de conciliació de vida laboral i familiar liderat per l'Associació Salut i Família, compartit amb Itàlia i Portugal, amb el suport del consistori.

Hi ha tres models de gestió de bancs dels temps. El primer i el que es fa servir a Barcelona, és mitjançant persones voluntàries, que gestionen les ofertes i les demandes. El segon model és el que està gestionat per personal tècnic del mateix Ajuntament. Amb aquest sistema funciona, per exemple, el banc del temps de Badalona, que té diverses sucursals a la ciutat (per ser efectiu aquest sistema s'ha de fer servir en un entorn reduït i de barri, i en el cas de Badalona hi ha bancs a diferents barris). El tercer model és el que funciona a Arenys de Mar: es gestiona entre el personal tècnic contractat pel mateix Ajuntament i els diferents grups de voluntaris.

El moviment Slow, en els orígens del canvi

Per reduir el consum i els residus des de la comunitat universitària, la Universitat de Lleida ha creat un campus virtual d'intercanvi.

Intercanvi de segona mà virtual a la UdL

L'associació cultural Llibre Viu dóna una nova vida als llibres, facilitant-ne l'intercanvi gratuït. Té magatzem a Mataró i un estoc de 120.000 volums.

Les tres erres de Vilanova i la Geltrú

Reduir, reutilitzar i reciclar. Són les tres erres sota les quals es va celebrar, el 3 d'abril, el primer mercat de segona mà de Vilanova.

Intercanvia't, una altra forma de poder viatjar

Intercanvia't és un espai on poder gestionar els teus viatges de forma alternativa; allotjar-te sense pagar a canvi de prestar un servei.

Oferir i trobar objectes, també a l'escola

Algunes escoles, com l'Escola Magòria de Barcelona (que la farà el proper 8 de maig), han trobat en les fires d'intercanvi un motiu pedagògic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.