barcelonès
La vil·la romana de la Sagrera no alentirà les obres del TAV
Patrimoni preveu conservar només els mosaics i tapar la resta
Fa un mes i mig que 65 persones treballen en el jaciment, de 1.100 m², i cap administració no ho ha fet públic fins que ha sortit a la premsa
La troballa d'una vil·la romana als terrenys on es fan les obres dels accessos a la futura estació de la Sagrera no farà endarrerir els treballs del TAV. En espera de la decisió definitiva que prengui la comissió de Patrimoni, integrada per Ajuntament de Barcelona i la Generalitat, el regidor de Cultura, Jaume Ciurana, ja va avançar ahir que del jaciment se n'extrauran i es restauraran els fragments de mosaic, però que la resta del que s'ha descobert fins ara, un cop documentat, es taparà.
El primer indici que els operaris havien trobat restes arqueològiques a la zona on es farà el vial de servei de la banda mar de la futura estació, es va produir a mitjan juliol, quan una retroexcavadora va topar amb la construcció. En aquell moment, es va activar el protocol habitual en aquests casos: Adif, l'ens depenent del Ministeri de Foment responsable dels treballs, va comunicar la troballa al Museu d'Història de Barcelona (Muhba) i al Departament de Cultura, i des de llavors, set arqueòlegs i 58 auxiliars treballen en el jaciment, que s'estén en una àrea de 1.100 metres quadrats. Un desplegament pressupostat en 750.00 euros.
Tot i la singularitat de la troballa i la magnitud del dispositiu, cap de les administracions implicades en els treballs no va considerar oportú difondre la troballa fins que, passat un mes i mig, El Periódico va donar la notícia dijous a la nit a la web i ahir en l'edició en paper. Va ser només després de la publicació de la informació que Adif va emetre un comunicat i que el regidor de Cultura va comparèixer davant dels mitjans. Per informar, precisament, que l'habitual conflicte entre la preservació de les restes i l'avanç dels treballs ja està resolt, i en el sentit també habitual en aquests casos, segons arqueòlegs consultats per aquest diari: a favor del promotor. És a dir, que un cop consignat, el conjunt es destruirà, llevat dels fragments de paviment valuosos pels mosaics.
Si no hi ha més sorpreses, la intervenció arqueològica es completarà aquest mes. Un cop acabada, les peces a preservar es traslladaran al magatzem del Muhba per procedir a restaurar-les.
La troballa no té per què afectar la construcció de la macroestació de la Sagrera, perquè no està en els terrenys que ocuparà l'equipament, sinó en els adjacents destinats al vial segregat de la banda mar, a tocar del pont del Treball Digne. Però la intenció és que tampoc afecti aquest accés. I tant Adif, l'ens responsable dels treballs, com l'Ajuntament asseguren que no ho farà. Segons Ciurana, ni les sis setmanes que fa que es treballa en l'excavació ni les que quedin –poques, però no concretades– per acabar d'excavar, inventariar i interpretar les peces aflorades suposen cap dilació, perquè el projecte ja preveia la possibilitat de topar amb restes arqueològiques. De fet, a l'entorn de la Sagrera ja s'havien trobat sitges i assentaments neolítics, sitgesls ibèrics i rases de vinya romanes, segons assegurava ahir Adif en el seu comunicat.
Però fins i tot en el cas que es trobessin més restes i més importants i obliguessin a perllongar la intervenció arqueològica, la magnitud i la quantitat de fronts oberts de l'obra permetrien canviar la planificació de manera que no es ressentissin els terminis previstos, explica una portaveu de l'Adif.