Societat

La contraportada

Dones de monument

Les alumnes de l'aula d'acollida del SES Vila Riera reivindiquen en un treball publicat a ‘L'Esquitx' el paper de les dones de la vall de Camprodon

A la vall de Camprodon, hi ha dones de monument. Les alumnes de l'aula d'acollida del SES Germans Vila Riera de Camprodon ho han volgut remarcar en el marc de la celebració del Dia Internacional de la Dona Treballador i ho han fet exposant un treball sobre dones de la zona que han excel·lit per algun motiu. El punt de partida ha estat la constatació que ni a Camprodon ni a cap dels altres cinc pobles de la vall no hi ha places ni carrers dedicats a dones i que, a la història local, no hi ha ni rastre de les sensibilitats femenines. Hi ha un buit gegant i elles –Marianela Ene, Anissa Boujan, Cristina Jaramillo, Natalia Benítez, Saïda Elbakouri, Rosa Solís i Soumaya Fadil, sota al direcció de la professora de l'aula Judit Català– han començat a posar-hi remei.

Sota el títol I les dones de Camprodon... què? han fet, a la revista de l'institut L'Esquitx, una primera llista de dones que s'han convertit en referents.

Parla de Donya Maria, una mestra que va inculcar a les alumnes la idea que l'educació contribuïa a la independència de la dona, i de Berta Badà, mare de l'actual alcalde, que va ser la primera alcaldessa de l'actual etapa democràtica. Dona d'esquerres i lluitadora contra el franquisme, va treballar per millorar els serveis. També parla de la Carme de Cal Conde, una filòsofa de la vida; de Madame Planes, considerada la primera feminista de la vall; Margarida Guardiola, directora de la coral infantil Brins, i Mercè Fonts, una de les fundadores de l'Associació de Dones. Completen la llista Mercè Suriñach, llevadora i infermera, i Teresa Carola, que va ajudar els malalts durant la Guerra Civil espanyola.

“Potser seria el moment de dedicar una plaça a la innocència de la Carmeta, un carrer al compromís social de la Berta Badà i de la Mercè, un passeig al compartir ensenyaments de Donya Maria i de Madame Planes i un monument a la cura de les persones dedicat a la Mercè Suriñach i a la Teresa Carola”. Ho escriuen les alumnes de l'aula d'acollida. Em sembla que està tot dit i molt ben dit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.