Societat

Rigau anirà al Constitucional si s'envaeixen competències

La consellera diu que hi ha tres mesures proposades per Madrid que són competència de Catalunya

Segons Rigau, el ministeri demostra que desconeix que a Catalunya ja s'ha retallat

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va rebutjar de manera contundent la retallada que el ministre d'Educació va posar ahir sobre la taula i va dir que tres de les mesures proposades (l'augment de la jornada laboral, les substitucions del professorat i els complements de sou) són de la seva competència i, per tant, va assegurar que si finalment el text que aprova el Consell de Ministres divendres que ve vulnera competències pròpies, la Generalitat haurà d'acudir al Tribunal Constitucional. “Doncs ja saben el camí per recórrer!”, va replicar el ministre Wert a aquelles autonomies que no estiguin d'acord amb els seus plantejaments.

Per Rigau, les propostes del ministre suposen “passar del cafè per a tothom al cafè descafeïnat per a tothom”. La consellera va dir que amb les mesures proposades per Wert el govern espanyol ha demostrat el “desconeixement” sobre les mesures que ja s'han aplicat a Catalunya i va insistir que es mirarà, del que proposa el ministeri, quines mesures compleixen la normativa, quines no, i quines s'estan aplicant, ja que poden compensar el que aquestes comporten, “perquè entenem que si hem fet més deures, ara no n'hem de sumar i hem de demostrar que ja estem lluitant contra aquest dèficit”, va dir. També es va mostrar radicalment en contra de les mesures el govern andalús, a mans del PSOE.

El conseller d'Educació, Francisco Álvarez de la Chica, va assenyalar que les retallades proposades pel govern espanyol “toquen els fonaments del sistema constitucional” i va subratllar que “cap sistema educatiu millora acomiadant professors”. També al País Basc el refús va ser total i la consellera Isabel Cela va insistir que retallar en educació és “jugar-se el futur del país”.

Carregar-se la pública

Els sindicats d'ensenyament van ser unànimes a l'hora de destacar que les mesures proposades pel govern espanyol suposen un atemptat a l'ensenyament públic i que és totalment inassumible.

“Aplicar les mesures significa obrir de bat de bat les portes a un deteriorament i desmantellament definitiu de l'ensenyament públic que Catalunya no es pot permetre, i menys encara en temps de crisi, quan l'educació pública és més necessària que mai, es va apuntar des d'USTEC, el sindicat del sector majoritari.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.