El 15-M afronta el segon any sense abaixar la guàrdia
Evitar els desnonaments i lluitar per una salut i una educació públiques, eixos de treball de futur
Els “indignats” surten reforçats de la visibilitat dels actes del primer aniversari
“Han estat tres dies de glòria”: així va resumir ahir un dels membres de la comissió de Comunicació del 12M15M les activitats de celebració del primer any dels “indignats” a Barcelona. Se senten forts per afrontar un segon any de mobilitzacions. Va recordar l'èxit de la manifestació de dissabte –remarcant que va transcórrer sense incidents–, els grups de treball instal·lats en “assemblea permanent” durant tres dies a la plaça de Catalunya i les accions de protesta d'ahir, que van tenir dues dianes: els bancs i el PP. Ningú era capaç a última hora del vespre, però, d'assegurar que els tres dies no acabarien malament, amb un possible desallotjament de la plaça, convertida de nou en punt neuràlgic de la indignació del país.
“No hem negociat amb ningú que només ens hi estaríem tres dies; precisament han estat tres dies de feina intensa per veure cap on hem d'anar, tot depèn”, va indicar un dels “indignats”. Durant la tarda es van anar desmuntant les carpes instal·lades a la plaça, tot i que alguns dels acampats es mostraven disposats a continuar l'ocupació desafiant una possible operació policial un cop passats els tres dies de marge que ha anat repetint el conseller d'Interior, Felip Puig.
De fet, no hi va haver res de nou, perquè el dia de l'aniversari, el 15 de maig, no va ser diferent de tota la resta de dies de l'any: les decisions es prenen en assemblea i es dóna veu a tothom. Per això, a mitja tarda, s'estaven celebrant de manera simultània assemblees a la plaça de Catalunya i davant de la seu de La Caixa, a la Diagonal, per decidir si es mantenien les acampades.
Tothom van coincidir a valorar molt positivament els tres dies de mobilització i també en la necessitat de continuar “al peu del canó contra el sistema econòmic i el polític”. “No ens n'anirem cap a casa; hi ha encara molta feina a fer”, va assenyalar una noia de l'Acampada BCN. L'objectiu de l'any dos del moviment és continuar la pressió contra els desnonaments, i la lluita per la dació en pagament; denunciar les retallades en salut i educació, i reclamar una renda bàsica. I també continuar buscant aliances amb activistes de les mateixes causes: la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i els “indignats” han evitat 180 desallotjaments en un any. Una de les raons, segons insisteixen, “per no afluixar”.
S'encadenen en una oficina de La Caixa a Girona
L'Assemblea Popular de Girona i la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca van triar l'oficina del carrer Santa Clara de Girona per fer-se sentir. Els Mossos van desallotjar la vintena d'activistes.
Manifest llegit a la ràdio a l'hora de màxima audiència
Manel Fuentes i Jordi Basté van cedir els micròfons de Catalunya Ràdio i RAC-1 als “indignats” per llegir un manifest. “Avui hem pres la paraula i ja no callarem, perquè hem perdut la por”, van dir.
Palma denuncia la criminalització del moviment
Els “indignats” de Palma critiquen “la criminalització i el boicot” que es fa del moviment del 15-M. La policia ha identificat els assistents als actes i els ha desallotjat de diverses places.
Casserolada a la Puerta del Sol de Madrid
Més de 2.000 persones es van aplegar al vespre a la Puerta del Sol, a Madrid, per fer una casserolada. Cada nit, des de dissabte, els acampats han estat desallotjats per la policia.