Societat

Religió

Francesc evita la condemna als homosexuals

“No els jutjo”, diu el papa en ser preguntat pel col·lectiu gai

El sant pare:”A vegades em sento engabiat”

El papa Francesc va aprofitar ahir el viatge en avió de retorn a Roma des del Brasil per tenir una presa de contacte important amb els periodistes que habitualment cobreixen la informació vaticana. La trobada es va allargar una hora i mitja, i va donar com a titular destacat una frase del pontífex de to clarament conciliador en un tema en què els seus antecessors al capdavant de l'Església han estat sempre molt dogmàtics, durs i inflexibles. “Qui sóc jo per jutjar els gais?”, va dir Francesc, que no només va evitar la condemna, sinó que es va mostrar partidari d'integrar el col·lectiu en la societat.

El papa sí que es va mostrar contrari a tots els lobbies, també el del col·lectiu homosexual. “Cap lobby és bo, però si una persona és gai, busca el Senyor i té bona voluntat, qui sóc jo per jutjar-la? El catecisme de l'Església catòlica explica i diu que no s'ha de marginar aquestes persones i que cal integrar-les en la societat.”

Francesc no va obviar les preguntes en relació amb Battista Ricca, nomenat secretari del banc del Vaticà i esquitxat per un escàndol de connotacions homosexuals. “No hi ha cap acusació en contra seu, no hem trobat res”, va precisar, i hi va afegir que a vegades per fer mal es busquen pecats de joventut. “Una cosa són els pecats i una altra, els delictes. Si una persona ha pecat i després es converteix, el Senyor ho perdona i se n'oblida”, va dir.

Les preguntes dels periodistes també van anar encaminades a conèixer la posició del cap de l'Església catòlica en relació amb el paper de les dones. Es va mostrar partidari de donar-los més joc, però, respecte al tema del sacerdoci, s'hi va mostrar clarament en contra. “L'Església ha parlat i ha dit no. Ho va dir Joan Pau II amb una fórmula definitiva. Aquesta porta està tancada”, va afirmar. Tot i això, el papa argentí va reconèixer: “No hem fet una teologia profunda de les dones en l'Església.” El sant pare va afirmar que la participació de les dones ha d'anar més enllà del rol “d'escolanetes o presidentes de Càritas; ha de ser alguna cosa més”.

En relació amb un dels temes importants que encara té pendents d'afrontar, la reforma de la cúria romana, el Papa va assegurar que no ha hi notat resistència, i, pel que fa a l'Institut per a les Obres de Religió (OIR), conegut com a banc del Vaticà, va dir que “el més important és la transparència”.

Els periodistes també van conèixer la cara més humana de Francesc. “A vegades em sento engabiat al Vaticà”, va dir. “A Buenos Aires em coneixien com el capellà de carrer i en moltes ocasions he tingut ganes de sortir als carrers de Roma.” Tot i això, va explicar que se sentia feliç amb la responsabilitat que se li ha encomanat i va desvetllar que durant el primer mes de papat va ser víctima d'un atac de ciàtica.

També va tenir paraules de record per a Benet XVI, de qui va dir que “és un home de Déu, humil i que resa” i que “quan va renunciar va ser un exemple de grandesa”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.