Societat

Societat

Home d'estelades de llum

Bruno Pérez va fer la seva primera estelada amb espelmes a Figueres a l'hivern i ara ja s'ha convertit en especialista d'aquests muntatges, amb un portal web en què explica gratuïtament quins passos calen per fer-ne una

No és cap negoci, però des de Castelló d'Empúries Bruno Pérez ja s'ha convertit en l'assessor indispensable per aconseguir una bona estelada amb espelmes, i últimament hi ha molta demanda. La primera, la va encendre a Figueres, el març passat, i d'allà va sortir la idea d'il·luminar la nit de Sant Joan amb estelades sobre el mateix model. Aquella nit de revetlla seixanta pobles s'hi van apuntar i en total es van encendre 55.000 espelmes. Ara el proper repte és per la vigília de la Diada. La nit del 10 de setembre s'organitzaran marxes amb torxes a molts municipis i la idea és que aquests actes es tanquin amb l'encesa d'una estelada.

Per promocionar el projecte, Bruno Pérez participa a tantes edicions com pot de la fira independentista itinerant Estelània, i també s'ha posat en contacte amb les seccions locals de l'ANC. Assegura que no pretén monopolitzar el protagonisme d'aquestes iniciatives i per demostrar-ho ha creat un portal a la xarxa, esteladadellum.cat, en el qual posa a disposició de tothom i de manera gratuïta el manual d'instruccions per aconseguir un estelada amb espelmes. Allà s'aclareixen tots els dubtes: quant costa, quanta gent i quantes espelmes es necessiten i fins i tot es poden descarregar les plantilles de la instal·lació. I si als organitzadors els queda un dubte o no es veuen amb cor de fer-ho sols, Pérez hi va. El cost mitjà d'una espelma és d'uns 44 cèntims i l'estelada estàndard té 1080 flames. Per això s'intenta buscar apadrinadors (d'un euro per espelma), però en molts casos, segons Pérez, no s'aconsegueix cobrir els costos. Els organitzadors poden triar entre dos models d'estelada: el model Verges (perquè es va fer inicialment allà), amb espelmes blanques, és més econòmic. El model Figueres és l'aportació concreta de Bruno Pérez, amb espelmes de color. En alguns pobles li plantegen reptes més complicats, estelades amb 1.714 o 2.014 espelmes. Amb el portal web ha creat una de mena de franquícia lliure. “Cadascú és lliure de fer-ho a la seva manera i de comprar les espelmes on vulgui, però jo demano que es comprin productes catalans, no pot ser que fem estelades per la independència amb espelmes que vénen de Xina o d'Ikea”, diu Pérez.

Model especial d'espelmes

El seu proveïdor predilecte, però, és Ceres Roura, de Figueres. I és que Pérez es va donar a conèixer guanyant a la tardor del 2012 el concurs Ceres Roura amb la il·luminació de la basílica de Castelló d'Empúries. El fabricant figuerenc té un altre punt important a favor, i és que produeix un model especial d'espelmes per fer estelades, (amb la cera baixa i el ble més llarg). Perez destaca també que aquestes espelmes en concret es fan en un taller ocupacional organitzat amb la fundació Altem, que atén persones amb discapacitat intel·lectual.

“Es tracta de dir les coses amb un missatge de llum, és un procés participatiu que genera emotivitat; he vist un avi plorar mirant una d'aquestes estelades. Quan es creen aquestes emocions, dóna molta satisfacció”, diu Bruno Pérez

Castellonenc de soca.
A Castelló d'Empúries, Bruno Pérez era sobretot conegut perquè va ser durant anys l'ànima i l'organitzador del retaule vivent de Setmana Santa. Quan va deixar-ho, va entrar en el món de les espelmes, també al seu municipi, il·luminant la basílica amb 2.000 llums. I de la basílica a les estelades, perquè el que és important, segons diu, és transmetre “un missatge de llum”.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.