La Pere Tarrés fa accions per a més de 277.000 persones
L'entitat no lucrativa d'acció social i educativa va néixer lligada a Càritas i fa més de 50 anys que forma en el lleure infants i joves
Amb el temps, la seva acció s'ha ampliat cap a la formació, la recerca i la gestió
La Fundació Pere Tarrés és coneguda popularment per organitzar colònies i casals d'estiu. La seva activitat, però, va molt més enllà i abasta des de la formació –amb una universitat pròpia que instrueix educadors i treballadors socials– fins a la recerca o la gestió.
Va néixer l'any 1957, en plena postguerra i lligada a Càritas, per donar resposta a les necessitats de lleure dels nens i joves més desfavorits. De seguida, però, es va veure la necessitat d'incidir en la formació, primer de monitors a través de l'Escola de l'Esplai i, més tard –ara fa 21 anys–, amb la creació de l'Escola Universitària de Formació Social, l'antecedent de la facultat, adscrita a la Ramon Llull.
Actualment, més enllà de la tasca del Moviment de Centres d'Esplai Cristians Catalans de la Pere Tarrés –que agrupa 212 centres que acullen 16.828 infants i joves coordinats de forma voluntària per 3.353 monitors–, la fundació gestiona 45 escoles bressol i més de 150 instal·lacions i equipaments, com ara albergs, residències d'estudiants o cases de colònies. Tot plegat dóna com a resultat una activitat intensa i diversificada de què l'any 2012 es van beneficiar 277.968 persones. L'oferta inclou fins i tot programes educatius en noves tecnologies per a la gent gran i també de mediació comunitària, pels quals han passat més de 192.000 persones.
Amb la crisi, la Fundació Pere Tarrés ha hagut de posar en marxa noves iniciatives. Una de les més destacades és la reconversió d'una vintena d'esplais de cap de setmana en centres d'esplai diaris, en què donen cobertura a la necessitat d'atenció de famílies que es troben en una situació de risc d'exclusió social. En total, atenen 2.500 nens i joves, als quals ofereixen també classes de reforç escolar. Són centres, generalment ubicats en barris deprimits amb rendes baixes i alts índex d'immigració, que treballen amb la comunitat i que intenten també, a través de programes de dinamització, implicar les famílies en aquesta tasca educativa.
Tot i que la Fundació Pere Tarrés s'inspira en principis cristians, ni la gent que hi treballa ni la que es beneficia dels diferents programes està obligada a compartir-los.
LES XIFRES
Pioners en educació ambiental
La Fundació Pere Tarrés presumeix de ser pionera en educació ambiental. Ho fa des de fa més de 20 anys a través de les 8 cases de colònies o cases de natura per on passen cada any uns 18.000 infants i joves.
L'objectiu d'aquesta activitat és complementar i donar suport a l'activitat educativa de les escoles fomentant l'estima per l'entorn i la seva sostenibilitat. Aspectes com ara la conservació de l'ecosistema, els cicles d'aigua, els boscos i les rieres, l'estalvi energètic o l'ús sostenible dels recursos són alguns dels eixos de treball.
Des de la Fundació Pere Tarrés s'entén que tots aquests valors contribueixen a una formació més humanística. Asseguren que, en molts casos, la formació s'acaba convertint en una “escola de ciutadania” que, a la llarga, pot acabar sent útil en la vida, però també en qualsevol professió que s'acabi escollint.
La Fundació Pere Tarrés, que va néixer a Barcelona, s'ha anat estenent a de forma progressiva pel conjunt del territori català. Actualment, ja té presència a totes les diòcesis, excepte a la de Girona.