Societat

UNIVERSITATs

Mas-Colell critica l'excés de graus de les universitats

El conseller troba que les “460 portes” d'accés desorienten els joves i qualifica de “disbarat” que els graus siguin de quatre anys

La PUDUP denuncia l'“agressió” a l'ensenyament superior públic

Molt abans que comencin les classes, la Generalitat va inaugurar ahir a Girona el curs universitari català 2013/2014. El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, va admetre que el govern i les universitats han de “simplificar-hi l'accés”. Mas-Colell va parlar que la docència ha de ser coneixement, però va criticar l'excés de graus universitaris. “Un jove de 17 anys no ha de decidir entre 460 portes d'entrada.”

Entre les universitats públiques i privades del país, hi ha 460 titulacions, i un mateix estudi es pot fer en més d'una universitat. Però s'han de millorar les coses, assenyala l'economista. “Cal una orientació millor. El repertori de sortida no pot ser el mateix que l'entrada, i podria haver-hi entrades diferents per a la mateixa sortida.” Els plans del govern haurien d'incloure la reducció de graus, però Mas-Colell no en va donar detalls.

“No sé si això té remei”

Acompanyat dels dotze rectors del país, l'antic professor de la UPF va qualificar de “disbarat” que, des de l'aplicació que l'Estat va fer del pla de Bolonya, els graus siguin de quatre anys. “Catalunya volia que fossin de tres anys, i no sé si això té remei. A curt i mitjà termini cal corregir el disbarat.”

Mas-Colell va dir que la potenciació del professorat de les universitats mitjançant el pla Serra Hunter ja té 482 candidats de 38 països, el 40% dels quals s'han doctorat fora de Catalunya. El govern només ofereix 75 places.

L'antic responsable d'universitats del govern va criticar “el tracte fiscal injust” de l'Estat, però va esmentar models de països de dimensions similars com ara Finlàndia, Dinamarca i Suècia que se n'han sortit. “Les retallades no ens condemnen per tota la vida”, va dir.

“Jocs florals”

Abans de l'acte d'estrena, al Parc Científic i Tecnològic de la UdG, la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) va fer un acte de protesta en contra de l'“agressió” al sistema universitari català. El professor titular de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Antoni Tribó va lamentar que el curs català s'estreni amb “parafernàlies i jocs florals”, però gairebé “d'amagatotis”.

Membres de la PUDUP –hi havia representació de la UB, la UPF, la UdG i la UPC, entre altres– van llegir un manifest de crítica a l'increment de taxes, que hauria provocat que uns 2.200 alumnes, el doble que fa quatre cursos, no puguin abonar la matrícula. La PUDUP sosté que el govern ha apujat els preus tres cops en sis anys. Segons dades de l'Observatori del Sistema Universitari, els preus s'han encarit entre un 69% i un 291% en termes reals des del 2007. Va parlar l'estudiant Carla Ten (UB), en representació de la nova Plataforma d'Afectats per les Taxes (PAT).

LA FRASE

Un jove de 17 anys no ha de decidir entre 460 portes d'entrada. Cal simplificar l'accés a la universitat
Andreu Mas-Colell
CONSELLER D'ECONOMIA I CONEIXEMENT DE LA GENERALITAT

LA XIFRA

75
places
de docència ofereix el govern mitjançant el pla Serra Hunter. Hi ha 482 candidats de 38 països.

Una desena de docents i alumnes no poden entrar

Una desena d'alumnes i docents van veure restringit l'accés a la sala on es va fer l'acte protocol·lari d'estrena del curs. Abans, membres de la PUDUP havien criticat, en el seu acte de protesta, que hi fossin convidats empresaris i polítics, i no altres membres de la comunitat universitària.

Pedro Alonso parla de salut, i alumnes i docents són distingits

L'acte d'estrena va inloure la lliçó inaugural Grans reptes de la salut global, del metge Pedro Alonso, que va fer part del discurs en català. Alonso és el director de l'Institut de Salut Global de Barcelona (Isglobal) i cap del servei de medicina tropical i salut internacional de l'hospital Clínic de Barcelona. Va destacar que cada 12 anys hi ha 1.000 milions més de persones a la Terra, però que cada any moren 8 milions de nens de menys de 5 anys. En l'acte van ser premiats estudiants de doctorat de la UdG. Els docents J.M. Casasús (UPF), Carles Barceló (UdG) i M. Rosa Fenoll (URV) van rebre la distinció Vicens Vives.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.