Societat

‘El País Valencià és dignitat', lema de la manifestació del 9 d'octubre

El manifest fa una crida al govern valencià “perquè no acote el cap davant Madrid per a poder recuperar l'orgull de ser valencians”

“El País Valencià és dignitat” serà el lema de la manifestació del 9 d'octubre d'enguany, diada en què els valencians commemoren la fundació del Regne de València amb l'entrada de Jaume I a la ciutat. Entitats, sindicats i partits nacionalistes, integrats en la Comissió 9 d'Octubre, han presentat aquest dimecres el lema i el manifest d'enguany, que és una crida al govern valencià a actuar amb “dignitat” i no “acotar el cap davant Madrid per a poder recuperar l'orgull de ser valencians”. El lema fa referència a la “plena legalitat” de la denominació País Valencià i “la denúncia del manteniment de tics franquistes per part de representants del PP”, segons la nota de premsa.

El text lamenta que la pretensió de censurar una denominació “que té una història i una legitimitat democràtica indiscutible” i “la impunitat amb què militants del PP exhibeixen símbols franquistes”. El manifest expressa que la llengua i la cultura són eines de cohesió social i “elements vertebrals d'un projecte de progrés”. En aquest sentit, la Comissió afirma la voluntat de defensar els drets dels valencians a la seua pròpia llengua, “enfront de la persistència de casos de valencianofòbia, particularment per part de membres de les forces de seguretat de l'Estat”.

El finançament és un altre dels eixos centrals de la manifestació, així com l'exigència al president Fabra d'una major contundència en les reclamacions al govern espanyol, assenyalant que la reivindicació del finançament és unànime en la societat valenciana i que l'executiu no la pot continuar ignorant.El respecte al territori i la reclamació de polítiques favorables a l'economia productiva, el benestar social i la recuperació del treball són altres de les reivindicacions. La Comissió 9 d'Octubre responsabilitza els governs espanyol i valencià de l'agreujament de la crisi, ja que amb les mesures “que han impulsat han multiplicat la destrucció d'ocupació, han creat un profund malestar social i dificultaran i retardaran l'eixida de la crisi”. La Comissió 9 d'Octubre està integrada per Acció Cultural del País Valencià (ACPV), la Federació d'Escola Valenciana, la Societat Coral El Micalet, Ca Revolta, Bloc d'Estudiants Agermanats (BEA), CCOO-PV, UGT-PV, Intersindical Valenciana, Compromís, Esquerra Unida del País Valencià, Els Verds del País Valencià, Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV) , Partit Socialista d'Alliberament Nacional (PSAN) i Solidaritat per la Independència (SI).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.