Societat

Els valors d'una escola centenària

Les Germanes Franciscanes dels Sagrats Cors compleixen 125 anys com a gestores d'un centre educatiu a Mataró

Va ser instituït per María del Carmen González, beatificada com a mare Carme el 2007

“Som una escola petita i molt familiar, i tenim com a objectiu prioritari aconseguir que els nostres alumnes siguin persones honestes, solidàries, tolerants i responsables en la feina que hauran de fer durant la seva vida.” Són paraules de la superiora de la congregació i directora del col·legi Sagrat Cor de Jesús de Mataró, més conegut com La Coma, Inmaculada Campo. El centre compleix 125 anys d'història com a entitat dedicada a l'ensenyament destinat, des del principi, a les classes treballadores i als col·lectius més necessitats. Gestionat per la congregació Germanes Franciscanes dels Sagrats Cors, va arribar a la capital maresmenca l'any 1889 a través de la seva fundadora, María del Carmen González Ramos –beata Carme del Nen Jesús–, que havia estès la seva línia pedagògica arreu de l'Estat des de la seva Antequera natal. La mare Carme establiria el 1887 la primera comunitat de la congregació a Catalunya a Tiana, també al Maresme.

En total, obriria onze cases, no només escoles, sinó també espais per atendre malalts i gent necessitada. L'escola de Mataró va ser el resultat de la col·laboració de les religioses amb un centre que havia posat en marxa Dolors Clariana vint anys abans, a causa de la demanda creixent entre els obrers d'una educació digna. El 1968, la congregació obriria una segona escola, el Col·legi de Sant Josep, “per tal de donar resposta a les onades d'immigrants que arribaven”.

El programa d'activitats de commemoració de l'efemèride inclou tota mena de celebracions religioses i laiques, i la voluntat expressa d'obrir les portes del centre a la ciutadania perquè conegui les instal·lacions i les persones que hi viuen. Tal com va recordar l'alcalde, Joan Mora, en una visita al centre, en un moment en què Mataró s'autoproclama Ciutat de Valors, la feina d'aquesta escola catòlica “és tot un exemple”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia