Societat

Tots els casaments són vàlids

Es reconeixen efectes civils als matrimonis de les religions minoritàries arrelades

La nova llei afecta testimonis de Jehovà, budistes, mormons i ortodoxos

La Ruth i en Nacor es van casar el 22 de març al saló del regne d'Olesa de Montserrat. Abans, però, ells i alguns dels convidats, els familiars directes i els amics més íntims, es van haver de desplaçar al jutjat de Sant Esteve Sesrovires per casar-se pel civil. Un tràmit obligatori si volien que el matrimoni tingués validesa legal. Si la Ruth i el Nacor s'haguessin de casar d'aquí a uns mesos, el viatge al jutjat de Sant Esteve Sesrovires se'l podrien estalviar, perquè, gràcies a una reforma del govern estatal, la cerimònia religiosa dels testimonis cristians de Jehovà ja serà vàlida, com passa de fa anys amb les religions majoritàries que tenen firmats acords amb l'Estat, principalment la catòlica (perquè en la mateixa cerimònia religiosa es firmen els papers civils).

El consell de ministres va aprovar, el divendres 2 d'agost, el projecte de llei de jurisdicció voluntària, que modifica l'article 60 del codi civil incloent-hi el següent paràgraf: “Es reconeixen efectes civils al matrimoni celebrat en la forma religiosa prevista per les esglésies, confessions, comunitats religioses o federacions de les mateixes que, inscrites en el registre d'entitats religioses, hagin obtingut el reconeixement de notori arrelament a Espanya”. Les confessions religioses que tenen reconegut el notori arrelament a l'Estat espanyol i que es veuran afectades per aquesta llei són l'Església de Jesucrist dels Sants dels Darrers Dies (mormons), l'Església ortodoxa, els testimonis de Jehovà i els budistes. Amb aquesta reforma, totes les religions amb arrelament que es practiquen a l'Estat tenen els mateixos drets. Es posa fi, així, a un greuge històric.

“Ho valorem molt positivament. No només perquè és una avantatge i ens estalviarà temps, sinó perquè se'ns dóna un dret llargament demanat”, manté Miquel García, portaveu dels testimonis cristians de Jehovà a Catalunya, una comunitat d'aproximadament 40.000 persones (més de 150.000 a tot l'Estat).

Normalització

“La reforma de la llei que farà possible realitzar matrimonis amb reconeixement civil em sembla molt encertada i adequada des del punt de vista del budisme, una religió amb notori arrelament al nostre país”, manté Florencio Serrano, president de la Federació de Comunitats Budistes d'Espanya. “És un pas més en la normalització de la presència del budisme a Espanya i la natural interacció amb la societat, el que també respon a les aspiracions de nombrosos budistes, que han crescut notablement en els darrers anys”, explica. Serrano valora molt positivament “l'ampliació de possibilitats per a tots els ciutadans del país en les seves diferents creences”.

Segons el projecte de llei, el reconeixement d'efectes civils requerirà la tramitació d'una acta o un expedient previ de capacitat matrimonial i la lliure manifestació del consentiment davant un ministre de culte degudament acreditat mitjançant una certificació expedida per l'església, confessió o comunitat religiosa i dos testimonis majors d'edat.

“En el nostre cas, qui va oficiar la cerimònia religiosa va ser el pare de la Ruth, que és un dels tres ancians de congregació de la nostra comunitat”, explica en Nacor, de 24 anys. “Per a nosaltres, no cal dir-ho, la cerimònia important és la religiosa”, explica la Ruth. “Vivim dedicats a la Bíblia. Per això és molt important la cerimònia de casament al saló del regne i el discurs bíblic amb consells per al matrimoni”, manté la Ruth. Quan es va casar, al març, tenia 22 anys.

El director general de Cooperació Jurídica Internacional i Relacions amb les Confessions, Ángel Llorente Fernández, va declarar, el dia que el consell de ministres va aprovar el projecte de llei de jurisdicció voluntària, que “un cop estan acreditats els requisits de capacitat [cònjuges majors d'edat, no casats prèviament i cap impediment des del punt de vista de dret civil], s'envia l'expedient al representant religiós que correspongui i el ministre de culte pot celebrar la cerimònia segons el seu ritu i amb dos testimonis”. Després, envien un certificat al registre civil i s'hi inscriu.

LES FRASES

No només estalviarà temps. És un dret llargament demanat
Miquel García
portaveu dels Testimonis Cristians de Jehovà a Catalunya
És un pas més en la normalització de la presència del budisme a Espanya
Florencio Serrano
president de la federació de Comunitats Budistes d'espanya

Quasi 35.000 matrimonis trencats

La xifra de demandes de separació i divorci a l'Estat va arribar als 34.583 en el primer trimestre de l'any, un 11,3% més que en el mateix període el 2013. Aquestes dades corresponen a l'estadística de dissolucions matrimonials difosa pel Consell General del Poder Judicial el passat 16 de juny. Segons les dades del CGPJ, totes les modalitats de dissolució matrimonial van augmentar, tot i que van ser els divorcis amb acord de les dues parts els que més van créixer: 19.376 (quasi un 14% més que l'any anterior). Les demandes de divorci no consensuat també van pujar (un 7,9%) fins arribar als 12.887.

En els tres primers mesos d'aquest any, hi ha hagut 1.187 separacions (un 13,3% més) i 55 nul·litats matrimonials (el que suposa un 12% més que l'any passat). La figura de la nul·litat dels matrimonis catòlics encara és mínima, per la complexitat que suposa tirar-les endavant.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia